Wielkanocny tort pod motylem

mysza75
Wielkanocny tort pod motylem

0

0 / 0

Wiosenny, świąteczny torcik w kolorze zielono żółtym. Tort pod motylem i jajkami z mango curdem i kisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy i rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam.

26

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

0.75 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

120 g kisiel

6 szt. jaja l

0.50 szkl. cukier

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

500 mango

1 szt. pomarańcza

2 łyżka masło

5 łyżeczka mąka ziemniaczana

2 łyżka śmietana kremówka

2 szt. jaja l

2 łyżka cukier puder

400 śmietana kremówka

250 g serek mascarpone

1 szt. cytryna

100 białe wino półwytrawne

50 woda

1 szkl. lukier

1 plast. mango

50 g biała czekolada

4 szt. kulki cukiernicze

100 g mąka lubella puszysta luksusowa

50 g cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

40 g masło

Przygotowanie


1

Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąki, kisiel, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy.

2

Ciastka: Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąkę. Za pomocą foremek motylki, i jajko wycinam kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę ciasta około 10 minut. To zależy od ich grubości.

3

Mango curd: Do garnka wlewam pulpę mango i śmietanę. W soku z pomarańczy rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Dodaję do pulpy, mieszam i lekko podgrzewam. Jajka ubijam z cukrem. Dodaje do mango i dalej podgrzewam, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Na końcu dodaję masło. Odstawiam do przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje.

4

Śmietana: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Poncz: W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną.

5

Biszkopt, curd i ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi blat który nasączam, potem curd, i śmietana. Ostatni blat lekko nasączam. Do trzeciej części śmietany dodaję barwnik zielony i mieszam. Kremem smaruje bok i górę tortu. Ciastka lukruję. Na boku tortu w miejsce dziurki ciastka przyklejam curd, a potem ciastko.

6

Tort dekoruję rozpuszczoną czekoladą białą w kąpieli wodnej. Za pomocą czekolady przyklejam także motylki do patyczków. Tort dekoruję kulkami mango i kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły