Wielkanocny tort czekoladowo - czekoladowy

ElzbietaKomorowska
Wielkanocny tort czekoladowo - czekoladowy

0

0 / 0

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 szt. jaja l

1 szkl. cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżeczka kawa rozpuszczalna

3 łyżeczka likier amaretto

250 g serek mascarpone

500 śmietana kremówka

3 łyżeczka cukier puder

1 szt. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek. Przesiane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Białka ubijamy na puszystą sztywną pianę, potem dodajemy cukier. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca dodajemy żółtka.

2

Następnie, powoli wsypujemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 minut.

3

Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy razem na średnich obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy całość do lodówki.

4

PONCZ: 3 łyżeczki kawy zaparzamy w szklance wody, studzimy i dodajemy amaretto.

5

OZDOBY: Czekoladę temperujemy. Przelewamy ją do rękawa cukierniczego i wykonujemy ozdoby według uznania. Czekamy aż czekolada zastygnie. Biszkopt kroimy na blaty, nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Ozdabiamy resztą kremu i ozdobami z czekolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły