Wielkanocny tort czekoladowo - czekoladowy
ElzbietaKomorowska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 szt. jaja l
1 szkl. cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżecz. kawa rozpuszczalna
3 łyżecz. likier amaretto
250 g serek mascarpone
500 śmietana kremówka
3 łyżecz. cukier puder
1 szt. czekolada gorzka
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Przesiane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Białka ubijamy na puszystą sztywną pianę, potem dodajemy cukier. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca dodajemy żółtka.
Następnie, powoli wsypujemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 minut.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy razem na średnich obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy całość do lodówki.
PONCZ: 3 łyżeczki kawy zaparzamy w szklance wody, studzimy i dodajemy amaretto.
OZDOBY: Czekoladę temperujemy. Przelewamy ją do rękawa cukierniczego i wykonujemy ozdoby według uznania. Czekamy aż czekolada zastygnie. Biszkopt kroimy na blaty, nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Ozdabiamy resztą kremu i ozdobami z czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.