Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem

MalgorzataLewicka-Jaskiewicz
Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

5 szt. jajka ugotowane na twardo

150 g szynka drobiowa

3 łyżka majonez

1 opak. chrzan krakus

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier puder

2 szt. ciasto francuskie

4 szt. jajka przepiórcze

2 łodyga świeży koperek

6 łyżecz. płatki migdałowe

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


Oba ciasta francuskie rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.

Krok 1

Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26 cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Krok 2

Jedno upiec w całości (spód). Drugie, które będzie na górze przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zezłocenia się ciasta (około 20 minut). Po upieczeniu wystudzić.

Krok 3

Ugotowane na twardo jajka obrać i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem. Dołożyć majonez, chrzan i razem zblendować na pastę. W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy/pasty do dekoracji.

Krok 4

Do reszty gotowej masy/pasty dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi i koperkiem.

Krok 5

Wartości odżywcze na porcję


Energia

571

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły