Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem

MalgorzataLewicka-Jaskiewicz
Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem

1

0 / 0

Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

5 szt. jajka ugotowane na twardo

150 g szynka drobiowa

3 łyżka majonez

1 opak. chrzan krakus

1 szcz. sól

1 szcz. cukier puder

2 szt. ciasto francuskie

4 szt. jajka przepiórcze

2 łod. świeży koperek

6 łyżeczka płatki migdałowe

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Oba ciasta francuskie rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.

2

Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26 cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

3

Jedno upiec w całości (spód). Drugie, które będzie na górze przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zezłocenia się ciasta (około 20 minut). Po upieczeniu wystudzić.

4

Ugotowane na twardo jajka obrać i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem. Dołożyć majonez, chrzan i razem zblendować na pastę. W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy/pasty do dekoracji.

5

Do reszty gotowej masy/pasty dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi i koperkiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły