Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem
MalgorzataLewicka-Jaskiewicz
Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.
1
0 / 0
Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
5 szt. jajka ugotowane na twardo
150 g szynka drobiowa
3 łyżka majonez
1 opak. chrzan krakus
1 szcz. sól
1 szcz. cukier puder
2 szt. ciasto francuskie
4 szt. jajka przepiórcze
2 łod. świeży koperek
6 łyżeczka płatki migdałowe
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Oba ciasta francuskie rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.
Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26 cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Jedno upiec w całości (spód). Drugie, które będzie na górze przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zezłocenia się ciasta (około 20 minut). Po upieczeniu wystudzić.
Ugotowane na twardo jajka obrać i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem. Dołożyć majonez, chrzan i razem zblendować na pastę. W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy/pasty do dekoracji.
Do reszty gotowej masy/pasty dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi i koperkiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka