Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem
MalgorzataLewicka-Jaskiewicz
Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
571
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wielkanocny torcik chrzanowy. Bardzo smaczny i charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
5 szt. jajka ugotowane na twardo
150 g szynka drobiowa
3 łyżka majonez
1 opak. chrzan krakus
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier puder
2 szt. ciasto francuskie
4 szt. jajka przepiórcze
2 łodyga świeży koperek
6 łyżecz. płatki migdałowe
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Oba ciasta francuskie rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.
Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26 cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Jedno upiec w całości (spód). Drugie, które będzie na górze przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zezłocenia się ciasta (około 20 minut). Po upieczeniu wystudzić.
Ugotowane na twardo jajka obrać i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem. Dołożyć majonez, chrzan i razem zblendować na pastę. W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy/pasty do dekoracji.
Do reszty gotowej masy/pasty dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi i koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
571
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka