Wielkanocny sos chrzanowy ze świeżym koperkiem
a763
To prosty sos, bez którego nie wyobrażam sobie u nas w domu Wielkanocy. Dzięki dodatkowi świeżego koperku jest bardzo wiosenny. Obowiązkowo każdego roku gości na naszym świątecznym stole jako niezastąpiony dodatek do jajek. Ale jadamy go również z pieczonymi mięsami czy pasztetem. Ja uwielbiam zanurzać w nim rzodkiewki czy kawałki świeżych ogórków. Do przygotowania tego niezastąpionego sosu używam zawsze domowego majonezu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
To prosty sos, bez którego nie wyobrażam sobie u nas w domu Wielkanocy. Dzięki dodatkowi świeżego koperku jest bardzo wiosenny. Obowiązkowo każdego roku gości na naszym świątecznym stole jako niezastąpiony dodatek do jajek. Ale jadamy go również z pieczonymi mięsami czy pasztetem. Ja uwielbiam zanurzać w nim rzodkiewki czy kawałki świeżych ogórków. Do przygotowania tego niezastąpionego sosu używam zawsze domowego majonezu.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
125 majonez
125 jogurt grecki
2 łyżka chrzan krakus
1 pęcz. świeży koperek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
Przygotowanie
W miseczce wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać chrzan Krakus.
Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.