Wielkanocny sos chrzanowy ze świeżym koperkiem

a763
Wielkanocny sos chrzanowy ze świeżym koperkiem

1

0 / 0

To prosty sos, bez którego nie wyobrażam sobie u nas w domu Wielkanocy. Dzięki dodatkowi świeżego koperku jest bardzo wiosenny. Obowiązkowo każdego roku gości na naszym świątecznym stole jako niezastąpiony dodatek do jajek. Ale jadamy go również z pieczonymi mięsami czy pasztetem. Ja uwielbiam zanurzać w nim rzodkiewki czy kawałki świeżych ogórków. Do przygotowania tego niezastąpionego sosu używam zawsze domowego majonezu.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

125 majonez

125 jogurt grecki

2 łyżka chrzan krakus

1 pęcz. świeży koperek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

Przygotowanie


1

W miseczce wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać chrzan Krakus.

2

Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

3

Dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły