Wielkanocny sernik z zającem

kmmwozniak
Wielkanocny sernik z zającem

0

0 / 0

Lekki sernik na bazie śmietankowych serków kanapkowych oraz kremowego serka mascarpone ze szczyptą wanilii oraz garścią kwaskowatych malin. Spód ciasta w smaku przypomina ciasto marchewkowe, a został on przygotowany z mieszanki korzennych ciasteczek, orzechów włoskich oraz tartej marchewki. Dopełnieniem tego marchewkowego akcentu jest zwieńczająca ciasto galaretka z soku marchwiowego z dodatkiem malin oraz delikatny krem malinowy jako wykończenie całego ciasta. A gdzie tytułowy zając? Wycięty w galaretce jako typowo wielkanocny element dekoracji sernika.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

50 g orzechy włoskie

50 g marchew

180 g ciastka kruche

50 g masło

500 g serek mascarpone

540 g serek kanapkowy

4 szt. jaja l

300 g mleko skondensowane słodzone

1 szcz. wanilia

4 łyżka mąka ziemniaczana

200 g maliny mrożone

1 szkl. sok marchwiowy

3 łyżeczka żelatyna

150 g serek mascarpone

150 g śmietana kremówka 36%

3 łyżeczka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

3 szt. bezy do dekoracji

Przygotowanie


1

Ciastka kruche (korzenne) i orzechy zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem oraz ze startą na tarce marchewką. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść, by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masę ciasteczkową przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno.

2

Serki oraz mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać mleko oraz jajka i całość zmiksować, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i krótko wymieszać.

3

Po ciasteczkowym spodzie rozsypać maliny i przykryć je masą serową. Całość wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut (do momentu ścięcia się masy). Upieczony sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 30 minut, później na blacie.

4

Sok Tymbark (Vitamini Malina Marchew Jabłko) marchwiowy lekko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Całość przelać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i pozostawić do stężenia galaretki. Przed samym kładzeniem na wierzch sernika galaretkę można lekko przymrozić, następnie wyciąć foremką do ciastek na środku otwór w kształcie króliczka i położyć taflę centralnie na wierzchu ciasta.

5

Mascarpone, śmietanę kremówkę oraz dżem malinowy umieścić w misce i ubić przy pomocy miksera (z końcówkami do ubijania piany) na puszysty krem. Gotowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik, wyciskają rozetki z kremu po obwodzie galaretki marchewkowej. Tuż przed podaniem ciasta delikatnie oprószyć pokruszoną bezą, ale tylko rozetki z kremu, tak aby marchewkowa tafla pozostała czysta.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły