Wielkanocny sernik z zającem
kmmwozniak
Lekki sernik na bazie śmietankowych serków kanapkowych oraz kremowego serka mascarpone ze szczyptą wanilii oraz garścią kwaskowatych malin. Spód ciasta w smaku przypomina ciasto marchewkowe, a został on przygotowany z mieszanki korzennych ciasteczek, orzechów włoskich oraz tartej marchewki. Dopełnieniem tego marchewkowego akcentu jest zwieńczająca ciasto galaretka z soku marchwiowego z dodatkiem malin oraz delikatny krem malinowy jako wykończenie całego ciasta. A gdzie tytułowy zając? Wycięty w galaretce jako typowo wielkanocny element dekoracji sernika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
486
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekki sernik na bazie śmietankowych serków kanapkowych oraz kremowego serka mascarpone ze szczyptą wanilii oraz garścią kwaskowatych malin. Spód ciasta w smaku przypomina ciasto marchewkowe, a został on przygotowany z mieszanki korzennych ciasteczek, orzechów włoskich oraz tartej marchewki. Dopełnieniem tego marchewkowego akcentu jest zwieńczająca ciasto galaretka z soku marchwiowego z dodatkiem malin oraz delikatny krem malinowy jako wykończenie całego ciasta. A gdzie tytułowy zając? Wycięty w galaretce jako typowo wielkanocny element dekoracji sernika.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
50 g orzechy włoskie
50 g marchew
180 g ciastka kruche
50 g masło
500 g serek mascarpone
540 g serek kanapkowy
4 szt. jaja l
300 g mleko skondensowane słodzone
1 szczyp. wanilia
4 łyżka mąka ziemniaczana
200 g maliny mrożone
1 szkl. sok marchwiowy
3 łyżecz. żelatyna
150 g serek mascarpone
150 g śmietana kremówka 36%
3 łyżecz. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
3 szt. bezy do dekoracji
Przygotowanie
Ciastka kruche (korzenne) i orzechy zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem oraz ze startą na tarce marchewką. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść, by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masę ciasteczkową przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno.
Serki oraz mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać mleko oraz jajka i całość zmiksować, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i krótko wymieszać.
Po ciasteczkowym spodzie rozsypać maliny i przykryć je masą serową. Całość wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut (do momentu ścięcia się masy). Upieczony sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 30 minut, później na blacie.
Sok Tymbark (Vitamini Malina Marchew Jabłko) marchwiowy lekko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Całość przelać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i pozostawić do stężenia galaretki. Przed samym kładzeniem na wierzch sernika galaretkę można lekko przymrozić, następnie wyciąć foremką do ciastek na środku otwór w kształcie króliczka i położyć taflę centralnie na wierzchu ciasta.
Mascarpone, śmietanę kremówkę oraz dżem malinowy umieścić w misce i ubić przy pomocy miksera (z końcówkami do ubijania piany) na puszysty krem. Gotowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik, wyciskają rozetki z kremu po obwodzie galaretki marchewkowej. Tuż przed podaniem ciasta delikatnie oprószyć pokruszoną bezą, ale tylko rozetki z kremu, tak aby marchewkowa tafla pozostała czysta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
486
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka