0

Składniki

Spód:

50 Gramów
orzechy włoskie
50 Gramów
marchew
180 Gramów
Ciastka kruche
50 Gramów
masło

Masa serowa:

500 Gramów
serek mascarpone
540 Gramów
serek kanapkowy
4 Sztuki
jajka
300 Gramów
Mleko skondensowane słodzone
1 Szczypta
Wanilia
4 Łyżki
mąka ziemniaczana
200 Gramów
maliny mrożone

Galaretka marchewkowa:

1 Szklanka
Sok marchwiowy
3 Łyżeczki
ŻELATYNA

Krem malinowy:

3 Łyżeczki
150 Gramów
serek mascarpone
150 Gramów
Śmietana kremówka 36%
3 Sztuki
Bezy do dekoracji
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciastka kruche (korzenne) i orzechy zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem oraz ze startą na tarce marchewką. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść, by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masę ciasteczkową przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno.
  2. Serki oraz mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać mleko oraz jajka i całość zmiksować, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i krótko wymieszać.
  3. Po ciasteczkowym spodzie rozsypać maliny i przykryć je masą serową. Całość wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut (do momentu ścięcia się masy). Upieczony sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 30 minut, później na blacie.
  4. Sok Tymbark (Vitamini Malina Marchew Jabłko) marchwiowy lekko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Całość przelać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i pozostawić do stężenia galaretki. Przed samym kładzeniem na wierzch sernika galaretkę można lekko przymrozić, następnie wyciąć foremką do ciastek na środku otwór w kształcie króliczka i położyć taflę centralnie na wierzchu ciasta.
  5. Mascarpone, śmietanę kremówkę oraz dżem malinowy umieścić w misce i ubić przy pomocy miksera (z końcówkami do ubijania piany) na puszysty krem. Gotowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik, wyciskają rozetki z kremu po obwodzie galaretki marchewkowej. Tuż przed podaniem ciasta delikatnie oprószyć pokruszoną bezą, ale tylko rozetki z kremu, tak aby marchewkowa tafla pozostała czysta.

Opis

Lekki sernik na bazie śmietankowych serków kanapkowych oraz kremowego serka mascarpone ze szczyptą wanilii oraz garścią kwaskowatych malin. Spód ciasta w smaku przypomina ciasto marchewkowe, a został on przygotowany z mieszanki korzennych ciasteczek, orzechów włoskich oraz tartej marchewki. Dopełnieniem tego marchewkowego akcentu jest zwieńczająca ciasto galaretka z soku marchwiowego z dodatkiem malin oraz delikatny krem malinowy jako wykończenie całego ciasta. A gdzie tytułowy zając? Wycięty w galaretce jako typowo wielkanocny element dekoracji sernika.

Podobne przepisy

Tort leśny mech

Średni Do 1 godz
Tort leśny mech

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Łatwy Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem Śliwkowym Łowicz

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Letni sernik bez pieczenia

Łatwy Do 2 godz
Letni sernik bez pieczenia

Mini bezy z kremem i konfiturą z wiśni

Średni Do 3 godz
Mini bezy z kremem i konfiturą z wiśni

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!