Wielkanocny sernik z jajem ;)
agf
Wielkanocne ciasto dla miłośników czekolady. Lekki sernik z aksamitną, dodającą słodyczy polewą i kremowymi jajeczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wielkanocne ciasto dla miłośników czekolady. Lekki sernik z aksamitną, dodającą słodyczy polewą i kremowymi jajeczkami.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g ciastka kruche
80 g masło
350 g twaróg półtłusty
3 szt. jajko
150 śmietana kremówka 36%
0.33 szkl. cukier
1 łyżecz. aromat waniliowy
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
100 g mleczna czekolada
2 łyżka kakao decomorreno
100 g mleczna czekolada
40 śmietana kremówka 36%
Przygotowanie
Ciasteczka pokruszyć i zmiksować w blenderze. Dodać masło i miksować aż powstanie masa. Blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią masę ciasteczkową. Rozprowadzić równo, także na brzegach do około połowy wysokości i ugnieść. Odstawić do lodówki.
Do miseczki wrzucić pokruszoną czekoladę i kakao. Miseczkę włożyć do garnka i powoli gotować żeby w takiej wodnej kąpieli czekolada się rozpuściła. Co chwila mieszać. Gdyby czekolada zaczęła niebezpiecznie gęstnieć można troszkę podlać ją mlekiem.
W misce wyrobić masę serową - dodać wszystkie składniki, łącznie z lekko ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą i miksować krótko mikserem. Wylać na ciasteczkowy spód.
Nagrzewamy piekarnik do 160ºC . Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - wstawiamy do piekarnika dużą blachę z wodą, a sernik w tortownicy na kratce nad nią. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, potem do lodówki.
Przed samym podaniem przygotowujemy aksamitną polewę: kruszymy mleczną czekoladę i ponownie umieszczamy w miseczce w garnku z wodą. Mieszamy aż zacznie się rozpływać. Dodajemy kremówkę i wciąż mieszamy. Gdy lekko przestygnie oblewamy nią sernik i dekorujemy jajeczkami wielkanocnymi - u mnie najchętniej takie z chrupkami w środku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.