Wielkanocny sernik z jajem ;)

agf
Wielkanocny sernik z jajem ;)

0

0 / 0

Wielkanocne ciasto dla miłośników czekolady. Lekki sernik z aksamitną, dodającą słodyczy polewą i kremowymi jajeczkami.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g ciastka kruche

80 g masło

350 g twaróg półtłusty

3 szt. jajko

150 śmietana kremówka 36%

0.33 szkl. cukier

1 łyżecz. aromat waniliowy

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

100 g mleczna czekolada

2 łyżka kakao decomorreno

100 g mleczna czekolada

40 śmietana kremówka 36%

Przygotowanie


1

Ciasteczka pokruszyć i zmiksować w blenderze. Dodać masło i miksować aż powstanie masa. Blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią masę ciasteczkową. Rozprowadzić równo, także na brzegach do około połowy wysokości i ugnieść. Odstawić do lodówki.

2

Do miseczki wrzucić pokruszoną czekoladę i kakao. Miseczkę włożyć do garnka i powoli gotować żeby w takiej wodnej kąpieli czekolada się rozpuściła. Co chwila mieszać. Gdyby czekolada zaczęła niebezpiecznie gęstnieć można troszkę podlać ją mlekiem.

3

W misce wyrobić masę serową - dodać wszystkie składniki, łącznie z lekko ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą i miksować krótko mikserem. Wylać na ciasteczkowy spód.

4

Nagrzewamy piekarnik do 160ºC . Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - wstawiamy do piekarnika dużą blachę z wodą, a sernik w tortownicy na kratce nad nią. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, potem do lodówki.

5

Przed samym podaniem przygotowujemy aksamitną polewę: kruszymy mleczną czekoladę i ponownie umieszczamy w miseczce w garnku z wodą. Mieszamy aż zacznie się rozpływać. Dodajemy kremówkę i wciąż mieszamy. Gdy lekko przestygnie oblewamy nią sernik i dekorujemy jajeczkami wielkanocnymi - u mnie najchętniej takie z chrupkami w środku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły