Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem
formularz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
439
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
21
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 opak. chrzan krakus
4 szt. ćwiartka kurczaka
0.50 kg wątroba drobiowa
300 g serca drobiowe
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.25 szt. seler
1 szt. por
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
1 szt. bułka kajzerka
1 szkl. mleko
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżka sól
1 łyżka pieprz
1.50 łyżka majeranek
2 szt. jaja l
100 g masło
1 opak. bułka tarta
Przygotowanie
Kurczaka przełóż do garnka, dodaj 1 litr wody oraz obrane: marchew, pietruszkę, seler i por. Postaw na ogniu.
Cebulę opal nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj ją wraz z obranym czosnkiem do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu 60 minut pod przykryciem.
Po tym czasie wyjmij kurczaka i dodaj oczyszczone podroby. Gotuj całość jeszcze 30 minut.
Bułkę zalej mlekiem. Obierz ćwiartki kurczaka z kości. Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
Warzywa, mięso, podroby i bułkę zmiel przy pomocy maszynki lub blendera na najdrobniejszych oczkach. Do ciepłej jeszcze masy dodaj masło oraz przyprawy. Całość wymieszaj, dodaj jajka i wymieszaj ponownie.
Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce. Pasztet piecz przez 90 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
Podawaj schłodzony z chrzanem Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
439
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.