Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

formularz
Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

0

0 / 0

21

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 opak. chrzan krakus

4 szt. ćwiartka kurczaka

0.50 kg wątroba drobiowa

300 g serca drobiowe

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

0.25 szt. seler

1 szt. por

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

1 szt. bułka kajzerka

1 szkl. mleko

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

1 łyżka sól

1 łyżka pieprz

1.50 łyżka majeranek

2 szt. jaja l

100 g masło

1 opak. bułka tarta

Przygotowanie


1

Kurczaka przełóż do garnka, dodaj 1 litr wody oraz obrane: marchew, pietruszkę, seler i por. Postaw na ogniu.

2

Cebulę opal nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj ją wraz z obranym czosnkiem do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu 60 minut pod przykryciem.

3

Po tym czasie wyjmij kurczaka i dodaj oczyszczone podroby. Gotuj całość jeszcze 30 minut.

4

Bułkę zalej mlekiem. Obierz ćwiartki kurczaka z kości. Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie.

5

Warzywa, mięso, podroby i bułkę zmiel przy pomocy maszynki lub blendera na najdrobniejszych oczkach. Do ciepłej jeszcze masy dodaj masło oraz przyprawy. Całość wymieszaj, dodaj jajka i wymieszaj ponownie.

6

Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce. Pasztet piecz przez 90 minut w temp. 180°C na środkowej półce.

7

Podawaj schłodzony z chrzanem Krakus.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły