Wielkanocny mazurek miodowy
katarzyna.mon
Pyszne połączenie ciasta miodowego z bitą śmietaną z dodatkiem orzechów włoskich. Cytrynowy krem Lemon curd przełamuje słodycz placków miodowych i śmietany. Mazurek dosłownie rozpływa się w ustach!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne połączenie ciasta miodowego z bitą śmietaną z dodatkiem orzechów włoskich. Cytrynowy krem Lemon curd przełamuje słodycz placków miodowych i śmietany. Mazurek dosłownie rozpływa się w ustach!
20
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
200 g cukier
100 g miód
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. jaja kurze całe
150 g masło
500 g mąka pszenna tortowa lubella
500 śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
0.75 szkl. orzechy włoskie
2 szt. fix do śmietany
0.50 szkl. sok z cytryny
2 łyżecz. skórka z cytryny
0.50 szkl. cukier
4 szt. jaja l
90 g masło
125 g masło
0.50 szkl. cukier puder
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. żelatyna
3 łyżka wrzątek
Przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto (oprócz sody i mąki) umieścić w garnku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać sodę (masa się spieni), zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Blaszkę o wymiarach 34x24 wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno piec każdy placek osobno (ok. 7 minut w 180 stopniach).
Krem śmietankowy: Śmietankę ubić na sztywno dodając fix do śmietany. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Orzechy posiekać i delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Krem cytrynowy: Sok, skórkę z cytryny, jaja i cukier wymieszać razem w rondelku. Dodać kawałki masła i postawić na małym ogniu palnika. Podgrzewać często mieszając, aż krem zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć (nie można dopuścić do wrzenia). Odstawić krem do wystygnięcia.
Składanie ciasta: Blat miodowy, następnie krem cytrynowy, kolejny blat miodowy, bita śmietana z orzechami, blat miodowy.
Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy w rondelku masło, dodając cukier puder. Gdy ten się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wszystko mieszamy. Polewę przestudzić i wylać na ciasto. Można dodatkowo ozdobić wedle uznania.
Ciasto chłodzimy w lodowce co najmniej 3 godziny. Najlepiej jednak smakuje na dzień następny, gdy blaty miodowe namiękną od kremów. Smacznego! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.