Wielkanocny mazurek miodowy

katarzyna.mon
Wielkanocny mazurek miodowy

0

0 / 0

Pyszne połączenie ciasta miodowego z bitą śmietaną z dodatkiem orzechów włoskich. Cytrynowy krem Lemon curd przełamuje słodycz placków miodowych i śmietany. Mazurek dosłownie rozpływa się w ustach!

20

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

200 g cukier

100 g miód

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. jaja kurze całe

150 g masło

500 g mąka pszenna tortowa lubella

500 śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. cukier puder

0.75 szkl. orzechy włoskie

2 szt. fix do śmietany

0.50 szkl. sok z cytryny

2 łyżeczka skórka z cytryny

0.50 szkl. cukier

4 szt. jaja l

90 g masło

125 g masło

0.50 szkl. cukier puder

4 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka żelatyna

3 łyżka wrzątek

Przygotowanie


1

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto (oprócz sody i mąki) umieścić w garnku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać sodę (masa się spieni), zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Blaszkę o wymiarach 34x24 wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno piec każdy placek osobno (ok. 7 minut w 180 stopniach).

2

Krem śmietankowy: Śmietankę ubić na sztywno dodając fix do śmietany. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Orzechy posiekać i delikatnie wymieszać ze śmietaną.

3

Krem cytrynowy: Sok, skórkę z cytryny, jaja i cukier wymieszać razem w rondelku. Dodać kawałki masła i postawić na małym ogniu palnika. Podgrzewać często mieszając, aż krem zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć (nie można dopuścić do wrzenia). Odstawić krem do wystygnięcia.

4

Składanie ciasta: Blat miodowy, następnie krem cytrynowy, kolejny blat miodowy, bita śmietana z orzechami, blat miodowy.

5

Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy w rondelku masło, dodając cukier puder. Gdy ten się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wszystko mieszamy. Polewę przestudzić i wylać na ciasto. Można dodatkowo ozdobić wedle uznania.

6

Ciasto chłodzimy w lodowce co najmniej 3 godziny. Najlepiej jednak smakuje na dzień następny, gdy blaty miodowe namiękną od kremów. Smacznego! :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły