Wielkanocny czekoladowy zając
decomorreno
Poszukujesz koncepcji na wielkanocne słodkości? Tym razem zachęcamy do wyjścia poza schemat tradycyjnych łakoci. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na ciasto w postaci wielkanocnego zająca, które pokochają Twoi bliscy! Bazą wypieku jest proste czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i uwieńczone owocami oraz bezowo-truflową dekoracją. Wisienką na torcie jest kształt placka. Nasze video krok po kroku pokaże Ci w jak łatwy sposób możesz nadać wypiekowi dowolną postać, zależnie od preferencji i Twojej fantazji. Koniecznie wypróbuj! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 11
Poszukujesz koncepcji na wielkanocne słodkości? Tym razem zachęcamy do wyjścia poza schemat tradycyjnych łakoci. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na ciasto w postaci wielkanocnego zająca, które pokochają Twoi bliscy! Bazą wypieku jest proste czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i uwieńczone owocami oraz bezowo-truflową dekoracją. Wisienką na torcie jest kształt placka. Nasze video krok po kroku pokaże Ci w jak łatwy sposób możesz nadać wypiekowi dowolną postać, zależnie od preferencji i Twojej fantazji. Koniecznie wypróbuj! :)
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
440 g mąka pszenna tortowa lubella
90 g kakao decomorreno
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
240 g masło
430 g cukier
2 szt. jaja l
400 serek mascarpone
400 śmietanka kremówka
3 łyżka cukier puder
8 szt. beza
0.50 szkl. trufle cukierki
1 szkl. owoce do dekoracji
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Kolejno dodawaj kakao DecoMorreno oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto, podziel je na dwie części i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut, po tym czasie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Wydrukuj wzór zajączka lub dowolny według fantazji. Wytnij nożyczkami i przyłóż wzorzec do ciasta. Nadaj wypiekowi kształt przecinając ciasto wzdłuż konturów za pomocą noża. Następnie, włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
Przygotuj kolejny blat ciasta, powtarzając czynności. Z pozostałości po obu częściach wykonaj jeszcze jeden czekoladowy blat, według schematu.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmuj ciasta pojedynczo i piecz każdą część przez około 10-11 minut. Po wyjęciu odstaw do całkowitego wystudzenia, nie próbuj przekładać, gdyż będzie jeszcze bardzo kruche i może się złamać.
Możesz rozpocząć przygotowanie kremu. W misce ubij serek mascarpone ze śmietanką, dodaj następnie do smaku cukier. Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj blaty - wyciśnij porcje kremu na pierwszy blat, przykryj go drugim i powtórz nakładanie kremu.
Ciasto przechowuj w lodówce, najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed uroczystością, wtedy kruche blaty lekko zmiękną. Przed podaniem udekoruj ciasto kolorowymi dodatkami np. bezikami, czekoladkami i owocami. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka