Wielkanocny czekoladowy zając

decomorreno
Wielkanocny czekoladowy zając

0

4.5 / 11

Poszukujesz koncepcji na wielkanocne słodkości? Tym razem zachęcamy do wyjścia poza schemat tradycyjnych łakoci. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na ciasto w postaci wielkanocnego zająca, które pokochają Twoi bliscy! Bazą wypieku jest proste czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i uwieńczone owocami oraz bezowo-truflową dekoracją. Wisienką na torcie jest kształt placka. Nasze video krok po kroku pokaże Ci w jak łatwy sposób możesz nadać wypiekowi dowolną postać, zależnie od preferencji i Twojej fantazji. Koniecznie wypróbuj! :)

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

440 g mąka pszenna tortowa lubella

90 g kakao decomorreno

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

240 g masło

430 g cukier

2 szt. jaja l

400 serek mascarpone

400 śmietanka kremówka

3 łyżka cukier puder

8 szt. beza

0.50 szkl. trufle cukierki

1 szkl. owoce do dekoracji

Przygotowanie


1

Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Kolejno dodawaj kakao DecoMorreno oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2

Zagnieć gładkie ciasto, podziel je na dwie części i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut, po tym czasie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

3

Wydrukuj wzór zajączka lub dowolny według fantazji. Wytnij nożyczkami i przyłóż wzorzec do ciasta. Nadaj wypiekowi kształt przecinając ciasto wzdłuż konturów za pomocą noża. Następnie, włóż ciasto na 30 minut do lodówki.

4

Przygotuj kolejny blat ciasta, powtarzając czynności. Z pozostałości po obu częściach wykonaj jeszcze jeden czekoladowy blat, według schematu.

5

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmuj ciasta pojedynczo i piecz każdą część przez około 10-11 minut. Po wyjęciu odstaw do całkowitego wystudzenia, nie próbuj przekładać, gdyż będzie jeszcze bardzo kruche i może się złamać.

6

Możesz rozpocząć przygotowanie kremu. W misce ubij serek mascarpone ze śmietanką, dodaj następnie do smaku cukier. Przełóż krem do worka cukierniczego i udekoruj blaty - wyciśnij porcje kremu na pierwszy blat, przykryj go drugim i powtórz nakładanie kremu.

7

Ciasto przechowuj w lodówce, najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed uroczystością, wtedy kruche blaty lekko zmiękną. Przed podaniem udekoruj ciasto kolorowymi dodatkami np. bezikami, czekoladkami i owocami. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły