Wielkanocny bajeczny mazurek

iwona.bakalarska
Wielkanocny bajeczny mazurek

0

0 / 0

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta poznańska

200 g masło

100 g cukier puder

3 szt. jaja kurze całe

10 g cukier waniliowy

0.50 kost. margaryna

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier

0.50 szkl. śmietanka 18%

Przygotowanie


1

Ugotować jajka na twardo. Oddzielić żółtka i przetrzeć je przez sito. Mąkę Lubella wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Po wyjęciu z lodówki odłożyć kawałek ciasta na wyrobienie boków. Resztę ciasta rozwałkować na 1 cm i przełożyć do prostokątnej małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i widelcem zrobić wzorek w paseczki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200*C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

3

Margarynę, kakao Decomorreno, cukier zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła i wlać śmietankę szybko mieszając. Wystudzoną polewę wyłożyć na upieczony mazurek. Udekorować bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły