Wielkanocny bajeczny mazurek

iwona.bakalarska

Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta poznańska
200 g masło
100 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
10 g cukier waniliowy
0.50 kostka margaryna
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier
0.50 szkl. śmietanka 18%
Przygotowanie
Ugotować jajka na twardo. Oddzielić żółtka i przetrzeć je przez sito. Mąkę Lubella wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki odłożyć kawałek ciasta na wyrobienie boków. Resztę ciasta rozwałkować na 1 cm i przełożyć do prostokątnej małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć po bokach ciasta i widelcem zrobić wzorek w paseczki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200*C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Margarynę, kakao Decomorreno, cukier zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła i wlać śmietankę szybko mieszając. Wystudzoną polewę wyłożyć na upieczony mazurek. Udekorować bakaliami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.