Wielkanocne zielone gniazdko

katarzyna.mon
Wielkanocne zielone gniazdko

0

0 / 0

Pyszne połączenie ciasta szpinakowego i kremu pomarańczowego. Wypiek o pięknych, wiosennych kolorach cieszy oczy i zaskakuje podniebienie. Pyszne i pięknie się prezentuje. Jego wykonanie wymaga sporo czasu, ale efekt końcowy jest tego wart!

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 szt. jaja l

1 szkl. cukier

1 szkl. olej słonecznikowy

200 g szpinak

2 szkl. mąka krupczatka lubella

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. sok pomarańczowy tymbark

3 łyżka cukier

2 łyżeczka żelatyna

200 pusz. śmietanka kremowa 30%

1 szt. budyń waniliowy

100 g czekolada biała

1 łyżka masło

7 szt. ciastka kruche

1 szt. pomarańcza

100 g okruchy

Przygotowanie


1

Liście szpinaku umyć i zmiksować na puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 10 minut), ubijając dolewać olej, następnie dodać szpinak. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy z kominem, lub zwykłej tortownicy, a po upieczeniu wyciąć na środku otwór. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.

2

Po wystudzeniu ciasta, obciąć górkę. Odlać 1/4 soku pomarańczowego i zalać nim żelatynę, odstawić aż napęcznieje. Resztę soku wlać razem z cukrem do garnka. Żółtka wymieszać z budyniem (można dodać odrobinę soku z garnuszka) i wlać do gotującego się soku. Żelatynę wstawić do gorącej wody i rozpuścić, następnie dodać do budyniu. Przestudzić, mieszając co jakiś czas. Schłodzoną kremówkę dobrze ubić i delikatnie wmieszać w krem.

3

Biszkopt przekroić na 3 krążki. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na krążki ciasta.

4

Odkrojoną wcześniej "górkę" z ciasta rozkruszyć i połączyć z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Uformować zielone jajka. Układać je na górze ciasta, na przemian z ciastkami i cząstkami pomarańczy.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły