Wielkanocne zielone gniazdko
katarzyna.mon
Pyszne połączenie ciasta szpinakowego i kremu pomarańczowego. Wypiek o pięknych, wiosennych kolorach cieszy oczy i zaskakuje podniebienie. Pyszne i pięknie się prezentuje. Jego wykonanie wymaga sporo czasu, ale efekt końcowy jest tego wart!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
501
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne połączenie ciasta szpinakowego i kremu pomarańczowego. Wypiek o pięknych, wiosennych kolorach cieszy oczy i zaskakuje podniebienie. Pyszne i pięknie się prezentuje. Jego wykonanie wymaga sporo czasu, ale efekt końcowy jest tego wart!
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 szt. jaja l
1 szkl. cukier
1 szkl. olej słonecznikowy
200 g szpinak
2 szkl. mąka krupczatka lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. sok pomarańczowy tymbark
3 łyżka cukier
2 łyżecz. żelatyna
200 puszka śmietanka kremowa 30%
1 szt. budyń waniliowy
100 g czekolada biała
1 łyżka masło
7 szt. ciastka kruche
1 szt. pomarańcza
100 g okruchy
Przygotowanie
Liście szpinaku umyć i zmiksować na puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 10 minut), ubijając dolewać olej, następnie dodać szpinak. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy z kominem, lub zwykłej tortownicy, a po upieczeniu wyciąć na środku otwór. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu ciasta, obciąć górkę. Odlać 1/4 soku pomarańczowego i zalać nim żelatynę, odstawić aż napęcznieje. Resztę soku wlać razem z cukrem do garnka. Żółtka wymieszać z budyniem (można dodać odrobinę soku z garnuszka) i wlać do gotującego się soku. Żelatynę wstawić do gorącej wody i rozpuścić, następnie dodać do budyniu. Przestudzić, mieszając co jakiś czas. Schłodzoną kremówkę dobrze ubić i delikatnie wmieszać w krem.
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na krążki ciasta.
Odkrojoną wcześniej "górkę" z ciasta rozkruszyć i połączyć z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Uformować zielone jajka. Układać je na górze ciasta, na przemian z ciastkami i cząstkami pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
501
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka