Wielkanocne muffiny kakaowe

Lubella
Wielkanocne muffiny kakaowe

0

0 / 0

Wielkanocne muffiny kakaowe to doskonałe urozmaicenie świątecznego menu. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Połączenie czekoladowych babeczek z bitą śmietaną z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

140 g olej roślinny

150 ml mleko

170 g cukier

100 g czekolada gorzka

4 szt. jaja

4 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

1 szt. bita śmietana do dekoracji

1 szt. posypka

Przygotowanie


1

Przesiać mąkę i kakao do miski. Dodać sodę i proszek do pieczenia.

2

W rondelku zagrzać mleko. Gdy będzie gorące, ściągnąć je z palnika i wsypać 80 g pokruszonej czekolady.

3

Dodać sól i całość wymieszać. Gdy czekolada się rozpuści, odstawić do wystudzenia.

4

W osobnej misce ubić jajka i cukier na puszystą masę. Następnie wlać powoli olej, ciągle miksując.

5

Do masy jajecznej przelać rozpuszczoną czekoladę oraz wsypać suche składniki. Całość wymieszać powoli szpatułką.

6

Foremki posmarować olejem. Jeśli używasz sztywnych, papierowych foremek, pomiń ten krok.

7

Wlać masę, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od rantu foremki — muffinki mocno zwiększą swoją objętość.

8

Na wierzch każdej muffinki wbić kilka kawałków pozostałej czekolady.

9

Rozgrzać piekarnik do 170°C (tryb góra-dół).

10

Muffinki piec przez około 25-30 minut.

11

Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a po 10 minutach wyjąć gotowe muffiny.

12

Ostudzone muffinki udekorować bitą śmietaną i ulubioną posypką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły