Wielkanocne muffiny kakaowe
Lubella
Wielkanocne muffiny kakaowe to doskonałe urozmaicenie świątecznego menu. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Połączenie czekoladowych babeczek z bitą śmietaną z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
338
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wielkanocne muffiny kakaowe to doskonałe urozmaicenie świątecznego menu. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Połączenie czekoladowych babeczek z bitą śmietaną z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
140 g olej roślinny
150 ml mleko
170 g cukier
100 g czekolada gorzka
4 szt. jaja
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
1 szt. bita śmietana do dekoracji
1 szt. posypka
Przygotowanie
Przesiać mąkę i kakao do miski. Dodać sodę i proszek do pieczenia.
W rondelku zagrzać mleko. Gdy będzie gorące, ściągnąć je z palnika i wsypać 80 g pokruszonej czekolady.
Dodać sól i całość wymieszać. Gdy czekolada się rozpuści, odstawić do wystudzenia.
W osobnej misce ubić jajka i cukier na puszystą masę. Następnie wlać powoli olej, ciągle miksując.
Do masy jajecznej przelać rozpuszczoną czekoladę oraz wsypać suche składniki. Całość wymieszać powoli szpatułką.
Foremki posmarować olejem. Jeśli używasz sztywnych, papierowych foremek, pomiń ten krok.
Wlać masę, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od rantu foremki — muffinki mocno zwiększą swoją objętość.
Na wierzch każdej muffinki wbić kilka kawałków pozostałej czekolady.
Rozgrzać piekarnik do 170°C (tryb góra-dół).
Muffinki piec przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a po 10 minutach wyjąć gotowe muffiny.
Ostudzone muffinki udekorować bitą śmietaną i ulubioną posypką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
338
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.