Wielkanocne kruche ciasteczka czekoladowe

decomorreno
Wielkanocne kruche ciasteczka czekoladowe

0

4.6 / 7

Wielkanocne ciasteczka, a zarazem przepiękna świąteczna dekoracja! To łatwy przepis na ciastka kakaowe w kształcie zajączków, jajek i dowolnych form, jakie posiadamy w kuchni. Przygotowywanie i dekoracja tych ciasteczek może być również świetną zabawą z dziećmi w kuchni!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


13 porcji

Składniki

220 g masło

260 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

1 szt. jaja kurze całe

1 szcz. sól

50 g białko jaja kurzego

250 g cukier puder

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sól. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i zmiksuj.

2

Przesiej suche składniki do masy i utrzyj na gładką masę. Podziel na 2 części, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

3

Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. Wytnij za pomocą foremek ciasteczka w kształcie króliczków oraz jajek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

4

Do miski przesiej cukier puder, dodaj białka i wymieszaj łyżką. Następnie ucieraj mikserem na najniższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie gładki lukier. Podziel go na 5 porcji.

5

Jeden lukier pozostaw biały, do pozostałych dodaj odrobinę barwnika spożywczego (żółty, różowy, niebieski oraz zielony) i wymieszaj łyżeczką. Przełóż do rękawów cukierniczych.

6

Rozpocznij od wykonania konturów na ciastkach. Następnie każdy lukier wymieszaj ponownie z dodatkiem lub sokiem z cytryny, aby uzyskać płynną konsystencję. Uzupełnij ciastka płynnym lukrem.

7

Na koniec białym lukrem wykonaj wzorki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły