Wielkanocne kruche ciasteczka czekoladowe
decomorreno
Wielkanocne ciasteczka, a zarazem przepiękna świąteczna dekoracja! To łatwy przepis na ciastka kakaowe w kształcie zajączków, jajek i dowolnych form, jakie posiadamy w kuchni. Przygotowywanie i dekoracja tych ciasteczek może być również świetną zabawą z dziećmi w kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
348
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.6 / 7
Wielkanocne ciasteczka, a zarazem przepiękna świąteczna dekoracja! To łatwy przepis na ciastka kakaowe w kształcie zajączków, jajek i dowolnych form, jakie posiadamy w kuchni. Przygotowywanie i dekoracja tych ciasteczek może być również świetną zabawą z dziećmi w kuchni!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
13 porcji
Składniki
220 g masło
260 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
1 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
50 g białko jaja kurzego
250 g cukier puder
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sól. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i zmiksuj.
Przesiej suche składniki do masy i utrzyj na gładką masę. Podziel na 2 części, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. Wytnij za pomocą foremek ciasteczka w kształcie króliczków oraz jajek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Do miski przesiej cukier puder, dodaj białka i wymieszaj łyżką. Następnie ucieraj mikserem na najniższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie gładki lukier. Podziel go na 5 porcji.
Jeden lukier pozostaw biały, do pozostałych dodaj odrobinę barwnika spożywczego (żółty, różowy, niebieski oraz zielony) i wymieszaj łyżeczką. Przełóż do rękawów cukierniczych.
Rozpocznij od wykonania konturów na ciastkach. Następnie każdy lukier wymieszaj ponownie z dodatkiem lub sokiem z cytryny, aby uzyskać płynną konsystencję. Uzupełnij ciastka płynnym lukrem.
Na koniec białym lukrem wykonaj wzorki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
348
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka