Wielkanocne jajo z kremem limonkowym oraz bazylią
IwonaChmiel
Kruche ciasto wypełnione słodko - kwaśnym kremem limonkowym z dodatkiem aromatycznej bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kruche ciasto wypełnione słodko - kwaśnym kremem limonkowym z dodatkiem aromatycznej bazylii.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szt. białko jaja kurzego
20 dag. mąka pszenna tortowa lubella
3 dag. cukier
12 dag. masło
2 szt. żółtko jaja kurzego
140 śmietana 36%
12 dag. biała czekolada
40 sok z limonki
5 g żelatyna
Przygotowanie
Wykonanie ciasta: Na kartce papieru narysować okrąg o średnicy około 22 - 23 cm. Powstały okrąg wydłużyć z jednej strony na kształt jajka, wyciąć wzorzec. Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Przyłożyć wzorzec. Za pomocą ostrego noża wyciąć pożądany kształt. Wycięte jajko przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta ukształtować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem, a następnie przykleić wałeczek. Ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec około 15 - 20 minut, w temperaturze 200oC, do zarumienienia. Przestudzić na kratce.
Wykonanie kremu: Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Śmietankę wlać do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzać. Należy uważać, by śmietanka się nie zagotowała. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę oraz żelatynę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać skórkę i sok z limonki oraz posiekaną bazylię. Wymieszać.
Wykonanie mazurka: Na kruchy spód wylać krem limonkowy. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto udekorować połamanymi bezami, skórą z limonki oraz bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.