Wielkanocne jajo z kremem limonkowym oraz bazylią

IwonaChmiel
Wielkanocne jajo z kremem limonkowym oraz bazylią

0

0 / 0

Kruche ciasto wypełnione słodko - kwaśnym kremem limonkowym z dodatkiem aromatycznej bazylii.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szt. białko jaja kurzego

20 dek. mąka pszenna tortowa lubella

3 dek. cukier

12 dek. masło

2 szt. żółtko jaja kurzego

140 śmietana 36%

12 dek. biała czekolada

40 sok z limonki

5 g żelatyna

Przygotowanie


1

Wykonanie ciasta: Na kartce papieru narysować okrąg o średnicy około 22 - 23 cm. Powstały okrąg wydłużyć z jednej strony na kształt jajka, wyciąć wzorzec. Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Przyłożyć wzorzec. Za pomocą ostrego noża wyciąć pożądany kształt. Wycięte jajko przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta ukształtować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem, a następnie przykleić wałeczek. Ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec około 15 - 20 minut, w temperaturze 200oC, do zarumienienia. Przestudzić na kratce.

2

Wykonanie kremu: Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Śmietankę wlać do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzać. Należy uważać, by śmietanka się nie zagotowała. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę oraz żelatynę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać skórkę i sok z limonki oraz posiekaną bazylię. Wymieszać.

3

Wykonanie mazurka: Na kruchy spód wylać krem limonkowy. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto udekorować połamanymi bezami, skórą z limonki oraz bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły