Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek z lemon curd

Lubella
Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek z lemon curd

0

0 / 0

Słodkie, kruche i pełne cytrynowego aromatu – ciasteczka z kremem lemon curd to prawdziwy hit świątecznego stołu! Idealnie nadają się na wielkanocne przyjęcia, do koszyczka lub jako jadalna dekoracja. Ich charakterystyczny kształt jajek oraz intensywnie żółte nadzienie o cytrusowym smaku sprawiają, że doskonale wpisują się w wielkanocny klimat. Przygotowane z prostych składników, zachwycają smakiem i wyglądem – są świetnym pomysłem na wspólne pieczenie z dziećmi lub oryginalny upominek dla bliskich. Smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Ciastka

180 g masło

100 g cukier puder

350 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 szt. żółtko

1 szczyp. sól

Lemon curd

80 g masło

160 g cukier drobny

2 szt. jaja

2 szt. żółtka

2 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do misy malaksera.

2

Dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników.

3

Zmiksować, aż powstanie coś przypominającego kruszonkę.

4

Zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę.

5

W międzyczasie przygotować krem. Zetrzeć skórkę z obu cytryny i wycisnąć sok.

6

W rondelku roztrzepać jajka z żółtkami i cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone w kostkę masło.

7

Postawić na palnik kuchenki i cały czas mieszając zagotować masę, następnie zmniejszyć moc i mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje.

8

Odstawić lemon curd do wystygnięcia.

9

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm.

10

Wykrawać ciastka w kształcie jajek. W połowie ciastek zrobić na środku dodatkowy otwór w dowolnym kształcie.

11

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

12

Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić ciastka i zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec, aż do zarumienienia (ok. 12 minut).

13

Wystudzone ciastka, smarować kremem lemon curd i przykrywać drugą częścią posypaną cukrem pudrem z wyciętym otworem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły