Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek z lemon curd

Lubella

Słodkie, kruche i pełne cytrynowego aromatu – ciasteczka z kremem lemon curd to prawdziwy hit świątecznego stołu! Idealnie nadają się na wielkanocne przyjęcia, do koszyczka lub jako jadalna dekoracja. Ich charakterystyczny kształt jajek oraz intensywnie żółte nadzienie o cytrusowym smaku sprawiają, że doskonale wpisują się w wielkanocny klimat. Przygotowane z prostych składników, zachwycają smakiem i wyglądem – są świetnym pomysłem na wspólne pieczenie z dziećmi lub oryginalny upominek dla bliskich. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie, kruche i pełne cytrynowego aromatu – ciasteczka z kremem lemon curd to prawdziwy hit świątecznego stołu! Idealnie nadają się na wielkanocne przyjęcia, do koszyczka lub jako jadalna dekoracja. Ich charakterystyczny kształt jajek oraz intensywnie żółte nadzienie o cytrusowym smaku sprawiają, że doskonale wpisują się w wielkanocny klimat. Przygotowane z prostych składników, zachwycają smakiem i wyglądem – są świetnym pomysłem na wspólne pieczenie z dziećmi lub oryginalny upominek dla bliskich. Smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Ciastka
180 g masło
100 g cukier puder
350 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 szczyp. sól
Lemon curd
80 g masło
160 g cukier drobny
2 szt. jaja
2 szt. żółtka
2 szt. cytryna
Przygotowanie
Mąkę przesiać do misy malaksera.
Dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników.
Zmiksować, aż powstanie coś przypominającego kruszonkę.
Zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować krem. Zetrzeć skórkę z obu cytryny i wycisnąć sok.
W rondelku roztrzepać jajka z żółtkami i cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone w kostkę masło.
Postawić na palnik kuchenki i cały czas mieszając zagotować masę, następnie zmniejszyć moc i mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje.
Odstawić lemon curd do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm.
Wykrawać ciastka w kształcie jajek. W połowie ciastek zrobić na środku dodatkowy otwór w dowolnym kształcie.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić ciastka i zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec, aż do zarumienienia (ok. 12 minut).
Wystudzone ciastka, smarować kremem lemon curd i przykrywać drugą częścią posypaną cukrem pudrem z wyciętym otworem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.