Wielkanocne ciasteczka: dżem i dziureczka

mariawarzocha
Wielkanocne ciasteczka: dżem i dziureczka

2

0 / 0

Kruche ciasteczka są tak pyszne, że muszę zawsze robić dużą porcję, bo szybko znikają. Do posmarowania można użyć różnych smaków dżemów. Można je także wykrawać w różnych kształtach.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.20 szkl. cukier puder

2 szt. żółtka

1.20 kost. masło

5 dek. kakao decomorreno

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.

2

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/3 cm i wykrawamy foremką różne kształty ciastek. Jedna połowa to ciastka całe, w drugiej połowie wykrawamy na środku dziurkę.

3

Ciastka układamy na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciastka mają być lekko rumiane.

4

Gdy przestygną, całe ciastka smarujemy marmoladą, a na nie przyklejamy te z dziurką.

5

Ciastka posypujemy cukrem pudrem lub kakaem. Możemy też zrobić całe bez dziurki i polać je polewą. Smak dżemu dowolny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły