Wielkanocne ciasteczka: dżem i dziureczka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariawarzocha
![Wielkanocne ciasteczka: dżem i dziureczka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977201835.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche ciasteczka są tak pyszne, że muszę zawsze robić dużą porcję, bo szybko znikają. Do posmarowania można użyć różnych smaków dżemów. Można je także wykrawać w różnych kształtach.
2
0 / 0
Kruche ciasteczka są tak pyszne, że muszę zawsze robić dużą porcję, bo szybko znikają. Do posmarowania można użyć różnych smaków dżemów. Można je także wykrawać w różnych kształtach.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1.20 szkl. cukier puder
2 szt. żółtka
1.20 kostka masło
5 dag. kakao decomorreno
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/3 cm i wykrawamy foremką różne kształty ciastek. Jedna połowa to ciastka całe, w drugiej połowie wykrawamy na środku dziurkę.
Ciastka układamy na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciastka mają być lekko rumiane.
Gdy przestygną, całe ciastka smarujemy marmoladą, a na nie przyklejamy te z dziurką.
Ciastka posypujemy cukrem pudrem lub kakaem. Możemy też zrobić całe bez dziurki i polać je polewą. Smak dżemu dowolny.