Wielkanocne ciasteczka
GabrielaMalgorzata
Pyszne kruche ciasteczka w formie: pisanek, żonkili, jajeczek i kwiatków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4379
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
726
gram
Tłuszcze
136
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne kruche ciasteczka w formie: pisanek, żonkili, jajeczek i kwiatków.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 szt. żółtka
1 szkl. cukier puder
1 kostka masło śmietankowe
20 dag. masa cukrowa
1 szt. koronka cukrowa
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty, kwiatki i jajka. Układać na blasze, na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu ciastka dekorować cukrem pudrem, masą cukrową, lukrem i koronką z cukru. Wszystkie dekoracje zrobiłam sama z mas, które wykonałam wcześniej własnoręcznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4379
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
726
gram
Tłuszcze
136
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.