Wielkanocne babeczki z mchem

decomorreno
Wielkanocne babeczki z mchem

0

5 / 3

Pretekst do spotkań przy kawałku apetycznego wypieku w gronie najbliższych - znajdzie się nie tylko od święta. Tymczasem smakołyki, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią własnoręcznie przygotowanych deserów. Zatem koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na nietuzinkowe babeczki wielkanocne, których prostota wykonania i spektakularny efekt końcowy rozbudzą w Tobie kulinarną ciekawość i chęć do dalszych eksperymentów. Satysfakcja gwarantowana :)

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

110 g mąka pszenna lubella

170 g mąka migdałowa

1 łyżecz. soda oczyszczona

225 g cukier

1 szczyp. sól

3 szt. jaja l

250 jogurt grecki

0.50 szkl. masło orzechowe

50 g kakao decomorreno

10 g herbata matcha

4 łyżka wiórki kokosowe

12 szt. czekoladowe jajeczka dekoracyjne

2 łyżka mąka migdałowa

Przygotowanie


1

Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj z mąką pszenną, sodą oczyszczoną, kakao DecoMorreno oraz cukrem i szczyptą soli.

2

W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki, czyli jogurt z jajkami. Połącz wszystko razem, przełóż ciasto do 12 papierowych papilotek. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

3

W miseczce połącz 2 czubate łyżki mąki migdałowej, 4 łyżki wiórków kokosowych oraz dodawaj stopniowo zieloną herbatę matcha, do uzyskania pożądanego koloru. Posypka będzie mieć gorzkawy smak, ale w połączeniu z babeczką i dodatkami będzie pyszna.

4

Posmaruj wierzch babeczek masłem orzechowym, następnie obtocz w jadalnym „mchu”. Udekoruj dodatkami, czekoladowymi jajkami i/lub zajączkami. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły