Wielkanocne babeczki z mchem
decomorreno
Pretekst do spotkań przy kawałku apetycznego wypieku w gronie najbliższych - znajdzie się nie tylko od święta. Tymczasem smakołyki, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią własnoręcznie przygotowanych deserów. Zatem koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na nietuzinkowe babeczki wielkanocne, których prostota wykonania i spektakularny efekt końcowy rozbudzą w Tobie kulinarną ciekawość i chęć do dalszych eksperymentów. Satysfakcja gwarantowana :)
0
5 / 3
Pretekst do spotkań przy kawałku apetycznego wypieku w gronie najbliższych - znajdzie się nie tylko od święta. Tymczasem smakołyki, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią własnoręcznie przygotowanych deserów. Zatem koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na nietuzinkowe babeczki wielkanocne, których prostota wykonania i spektakularny efekt końcowy rozbudzą w Tobie kulinarną ciekawość i chęć do dalszych eksperymentów. Satysfakcja gwarantowana :)
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
110 g mąka pszenna lubella
170 g mąka migdałowa
1 łyżecz. soda oczyszczona
225 g cukier
1 szczyp. sól
3 szt. jaja l
250 jogurt grecki
0.50 szkl. masło orzechowe
50 g kakao decomorreno
10 g herbata matcha
4 łyżka wiórki kokosowe
12 szt. czekoladowe jajeczka dekoracyjne
2 łyżka mąka migdałowa
Przygotowanie
Mąkę migdałową (lub zmielone migdały) wymieszaj z mąką pszenną, sodą oczyszczoną, kakao DecoMorreno oraz cukrem i szczyptą soli.
W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki, czyli jogurt z jajkami. Połącz wszystko razem, przełóż ciasto do 12 papierowych papilotek. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
W miseczce połącz 2 czubate łyżki mąki migdałowej, 4 łyżki wiórków kokosowych oraz dodawaj stopniowo zieloną herbatę matcha, do uzyskania pożądanego koloru. Posypka będzie mieć gorzkawy smak, ale w połączeniu z babeczką i dodatkami będzie pyszna.
Posmaruj wierzch babeczek masłem orzechowym, następnie obtocz w jadalnym „mchu”. Udekoruj dodatkami, czekoladowymi jajkami i/lub zajączkami. Smacznego!