Wielkanocna Zebra
AgnieszkaSobczak
Babka wielkanocna, która zaskoczy niejednego smakosza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka wielkanocna, która zaskoczy niejednego smakosza.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka kakao decomorreno
5 szt. jaja l
150 olej
120 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cukier waniliowy
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodajemy żółtka, a następnie na przemian w dwóch partiach: olej, aromat, wodę i mąkę. Miksując łączymy wszystkie składniki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.
Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej.
Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni. Babkę dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten