Wielkanocna Zebra

AgnieszkaSobczak
Wielkanocna Zebra

0

0 / 0

Babka wielkanocna, która zaskoczy niejednego smakosza.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka kakao decomorreno

5 szt. jaja l

150 olej

120 g cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodajemy żółtka, a następnie na przemian w dwóch partiach: olej, aromat, wodę i mąkę. Miksując łączymy wszystkie składniki.

2

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.

3

Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej.

4

Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni. Babkę dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

292

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły