Wielkanocna przepyszna tarta z karmelizowaną cebulką
pesta.krystian
Przepyszna bezmięsna propozycja na mniejszy głód w postaci francuskiej tarty z karmelizowaną cebulką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszna bezmięsna propozycja na mniejszy głód w postaci francuskiej tarty z karmelizowaną cebulką.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
220 g mąka lubella puszysta poznańska
150 g masło
1 szt. jaja kurze całe
3 szt. cebula czerwona
2 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka cukier brązowy
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia - na patelni skarmelizować czerwoną cebulę. pokroić ją w kostkę i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 - 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana, słodka. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
Na upieczone i schłodzone ciasto nałożyć nadzienie. Ułożyć karmelizowaną cebulę. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tartaletki można posypać świeżymi listkami bazylii, przyzdobić pomidorkami koktajlowymi i podawać na ciepło lub ostudzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten