Wielkanocna przepyszna tarta z karmelizowaną cebulką

pesta.krystian
Wielkanocna przepyszna tarta z karmelizowaną cebulką

0

0 / 0

Przepyszna bezmięsna propozycja na mniejszy głód w postaci francuskiej tarty z karmelizowaną cebulką.

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

220 g mąka lubella puszysta poznańska

150 g masło

1 szt. jaja kurze całe

3 szt. cebula czerwona

2 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka cukier brązowy

2 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.

3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania) i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

4

Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia - na patelni skarmelizować czerwoną cebulę. pokroić ją w kostkę i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 - 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana, słodka. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.

5

Na upieczone i schłodzone ciasto nałożyć nadzienie. Ułożyć karmelizowaną cebulę. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tartaletki można posypać świeżymi listkami bazylii, przyzdobić pomidorkami koktajlowymi i podawać na ciepło lub ostudzone.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły