Wielkanocna babka pistacjowo – czekoladowa

decomorreno
Wielkanocna babka pistacjowo – czekoladowa

0

3.7 / 7

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

150 g cukier

1 szczyp. sól

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

200 g pistacje obrane

70 olej słonecznikowy

200 mleko owsiane

50 g młody szpinak

2 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka masło

90 g biała czekolada

1 łyżecz. zielona herbata matcha

Przygotowanie


1

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.

2

Połowę pistacji zblenuduj drobno. Druga połowę posiekaj, mogą pozostać większe kawałki.

3

Zblenduj razem mleko, olej oraz szpinak i sok z cytryny.

4

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki i wymieszaj, pod koniec dosyp pistacje. Podziel masę na pół, do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.

5

Do formy przełóż część pistacjową, następnie czekoladową. Piecz przez około 35 minut w temp. 175 °C.

6

Po upieczniu odstaw na kilka minut w formie, następnie podłóż talerz lub paterę i odwróć ciasto na nie. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną z zieloną matchą. Wierzch możesz posypać dodatkowo posiekanymi pistacjami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły