Wielkanocna babka pistacjowo – czekoladowa
decomorreno
0
3.7 / 7
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g cukier
1 szczyp. sól
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
200 g pistacje obrane
70 olej słonecznikowy
200 mleko owsiane
50 g młody szpinak
2 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka masło
90 g biała czekolada
1 łyżecz. zielona herbata matcha
Przygotowanie
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Połowę pistacji zblenuduj drobno. Druga połowę posiekaj, mogą pozostać większe kawałki.
Zblenduj razem mleko, olej oraz szpinak i sok z cytryny.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki i wymieszaj, pod koniec dosyp pistacje. Podziel masę na pół, do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Do formy przełóż część pistacjową, następnie czekoladową. Piecz przez około 35 minut w temp. 175 °C.
Po upieczniu odstaw na kilka minut w formie, następnie podłóż talerz lub paterę i odwróć ciasto na nie. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną z zieloną matchą. Wierzch możesz posypać dodatkowo posiekanymi pistacjami.