Wielkanocna babka pistacjowo–czekoladowa

Kakao DecoMorreno

Babka pistacjowo-czekoladowa to świetna propozycja na Wielkanoc — nie tylko pysznie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole. Jest wilgotna, miękka i ma intensywny smak pistacji oraz kakao. Dzięki dodatkowi szpinaku ma naturalnie zielony kolor, a zamiast jajek użyte jest siemię lniane, co sprawia, że ciasto może być w pełni wegańskie. Babka długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i dobrze się kroi. Z powodzeniem można ją przygotować dzień wcześniej, bo następnego dnia smakuje równie dobrze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 7
Babka pistacjowo-czekoladowa to świetna propozycja na Wielkanoc — nie tylko pysznie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole. Jest wilgotna, miękka i ma intensywny smak pistacji oraz kakao. Dzięki dodatkowi szpinaku ma naturalnie zielony kolor, a zamiast jajek użyte jest siemię lniane, co sprawia, że ciasto może być w pełni wegańskie. Babka długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i dobrze się kroi. Z powodzeniem można ją przygotować dzień wcześniej, bo następnego dnia smakuje równie dobrze. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna lubella
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g cukier
1 szczyp. sól
200 g pistacje obrane
70 g olej słonecznikowy
50 g młody szpinak
2 łyżka siemię lniane mielone
2 łyżecz. sok z cytryny
Polewa
90 g biała czekolada
1 łyżecz. matcha
Przygotowanie
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Połowę pistacji zblenuduj drobno. Druga połowę posiekaj, mogą pozostać większe kawałki.
Zblenduj razem mleko, olej oraz szpinak i sok z cytryny.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Dodaj do nich siemię lniane wymieszane z 6 łyżkami wody (lub 2 jajka, jeśli chcesz użyć standardowego składnika).
Do suchych składników wlej mokre składniki i delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj zblendowane i posiekane pistacje.
Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
Wylej do formy najpierw jasną część, potem ciemną, tworząc warstwy.
Piecz w 170–175°C przez około 45–50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z matchą.
Polej babkę zieloną polewą. Wierzch możesz udekorować pistacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.