Wielkanocna babka pistacjowo–czekoladowa

Kakao DecoMorreno
Wielkanocna babka pistacjowo–czekoladowa

Średnia 3.7 / 7

Oceń!

Babka pistacjowo-czekoladowa to świetna propozycja na Wielkanoc — nie tylko pysznie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole. Jest wilgotna, miękka i ma intensywny smak pistacji oraz kakao. Dzięki dodatkowi szpinaku ma naturalnie zielony kolor, a zamiast jajek użyte jest siemię lniane, co sprawia, że ciasto może być w pełni wegańskie. Babka długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i dobrze się kroi. Z powodzeniem można ją przygotować dzień wcześniej, bo następnego dnia smakuje równie dobrze. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżecz. proszek do pieczenia

150 g cukier

1 szczyp. sól

200 g pistacje obrane

70 g olej słonecznikowy

50 g młody szpinak

2 łyżka siemię lniane mielone

2 łyżecz. sok z cytryny

Polewa

90 g biała czekolada

1 łyżecz. matcha

Przygotowanie


Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.

Połowę pistacji zblenuduj drobno. Druga połowę posiekaj, mogą pozostać większe kawałki.

Zblenduj razem mleko, olej oraz szpinak i sok z cytryny.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

Dodaj do nich siemię lniane wymieszane z 6 łyżkami wody (lub 2 jajka, jeśli chcesz użyć standardowego składnika).

Do suchych składników wlej mokre składniki i delikatnie wymieszaj.

Na koniec dodaj zblendowane i posiekane pistacje.

Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.

Wylej do formy najpierw jasną część, potem ciemną, tworząc warstwy.

Piecz w 170–175°C przez około 45–50 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy.

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z matchą.

Polej babkę zieloną polewą. Wierzch możesz udekorować pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

326

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły