Wielkanocna babka pistacjowa

Lubella
Wielkanocna babka pistacjowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szukasz pomysłu na wyjątkowy wielkanocny wypiek? Babka pistacjowa to prawdziwa perełka wśród świątecznych ciast. Jej intensywnie zielony kolor, delikatna orzechowa nuta i elegancki wygląd sprawią, że zagości na stole nie tylko w święta, ale i przy każdej wyjątkowej okazji. To idealne ciasto na wiosnę – lekkie, wilgotne i inne niż wszystkie. Sprawdzi się jako ozdoba wielkanocnego stołu, ale też pyszna alternatywa dla klasycznych babek.

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

150 g cukier

150 g masło

3 szt. jaja

100 ml mleko

1 opak. budyń pistacjowy

3 łyżka pasta pistacjowa

50 g pistacje obrane

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Polewa

100 g biała czekolada

50 ml śmietanka 30%

2 łyżka pasta pistacjowa

30 g pistacje obrane

Przygotowanie


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, cały czas miksując.

Do masy stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz proszkiem budyniowym.

Wlać mleko i dodać pastę pistacjową. Miksować, aż składniki się połączą.

Posiekać pistacje, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto.

Piec w temperaturze 170°C przez około 40–45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Białą czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance.

Dodać pastę pistacjową i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą polewę.

Wystudzoną babkę polać polewą i posypać siekanymi pistacjami.

Przed podaniem schłodzić przez kilkanaście minut, aby polewa stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły