Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i rumem
wardeckapaulina
Wielkanocna Babka Drożdżowa z tego przepisu wyjdzie wilgotna, aromatyczna, która będzie chlubą wielkanocnego stołu i na długo zachowa świeżość. Aromatyczna, pięknie pachnąca rumem, mięciutka, puchowa, ale i wilgotna - przez całe święta!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.4 / 10
Wielkanocna Babka Drożdżowa z tego przepisu wyjdzie wilgotna, aromatyczna, która będzie chlubą wielkanocnego stołu i na długo zachowa świeżość. Aromatyczna, pięknie pachnąca rumem, mięciutka, puchowa, ale i wilgotna - przez całe święta!
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
30 g świeże drożdże
450 g mąka lubella luksusowa
250 mleko 2%
1 szt. jaja kurze całe
3 szt. żółtko jaja kurzego
130 g cukier
16 g cukier waniliowy
1 szczyp. sól biała
1 szkl. rodzynki
120 rum ciemny
50 g masło roztopione
4 łyżka olej słonecznikowy
1 szt. lukier cytrynowy
1 opak. czekoladowe jajeczka dekoracyjne
Przygotowanie
Dzień wcześniej - rodzynki wsypać do miseczki, zalać rumem i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Odstawić na minimum kilka godzin. Co jakiś czas można zamieszać.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie ubić jajko i żółtka z pozostałymi cukrami na białą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do drożdżowego dodając resztę mleka. Kiedy wstępnie składniki się połączą, partiami dodawać roztopione masło i olej. Zagniatać ciasto około 10 minut. Przełożyć do dużej miski, przykryć talerzem. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Po tym czasie, zagnieść ciasto i dodać rodzynki (jeśli nie wypiły całego alkoholu - odsączyć). Ponownie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem formy na babkę (użyłam silikonowej). Przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić babę do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50-55 minut do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Jeśli babka po upływie minimum połowy czasu łapałaby zbyt szybko kolor z wierzchu to można ją nakryć od góry papierem do pieczenia. Wyjąć. Umieścić w formie na kratce.
Wystudzoną babkę można wyjąć z formy i polukrować, a także ozdobić np. czekoladowymi jajeczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Jajka