Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i rumem

wardeckapaulina
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami i rumem

0

4.4 / 10

Wielkanocna Babka Drożdżowa z tego przepisu wyjdzie wilgotna, aromatyczna, która będzie chlubą wielkanocnego stołu i na długo zachowa świeżość. Aromatyczna, pięknie pachnąca rumem, mięciutka, puchowa, ale i wilgotna - przez całe święta!

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

30 g świeże drożdże

450 g mąka lubella luksusowa

250 mleko 2%

1 szt. jaja kurze całe

3 szt. żółtko jaja kurzego

130 g cukier

16 g cukier waniliowy

1 szcz. sól biała

1 szkl. rodzynki

120 rum ciemny

50 g masło roztopione

4 łyżka olej słonecznikowy

1 szt. lukier cytrynowy

1 opak. czekoladowe jajeczka dekoracyjne

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej - rodzynki wsypać do miseczki, zalać rumem i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Odstawić na minimum kilka godzin. Co jakiś czas można zamieszać.

2

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut.

3

W międzyczasie ubić jajko i żółtka z pozostałymi cukrami na białą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do drożdżowego dodając resztę mleka. Kiedy wstępnie składniki się połączą, partiami dodawać roztopione masło i olej. Zagniatać ciasto około 10 minut. Przełożyć do dużej miski, przykryć talerzem. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

4

Po tym czasie, zagnieść ciasto i dodać rodzynki (jeśli nie wypiły całego alkoholu - odsączyć). Ponownie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem formy na babkę (użyłam silikonowej). Przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

Wstawić babę do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50-55 minut do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Jeśli babka po upływie minimum połowy czasu łapałaby zbyt szybko kolor z wierzchu to można ją nakryć od góry papierem do pieczenia. Wyjąć. Umieścić w formie na kratce.

6

Wystudzoną babkę można wyjąć z formy i polukrować, a także ozdobić np. czekoladowymi jajeczkami.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły