Wielkanoc w rytmie buraka
Dudek.anna.maria
Przepyszne babeczki, w których nie tylko dzieciom przemycimy buraki. Trochę nieoczywiste połączenie kakao i buraka sprawdza się w 100%. Są idealne na każdą okazję, nie tylko od święta i nie tylko na Wielkanoc!
0
0 / 0
Przepyszne babeczki, w których nie tylko dzieciom przemycimy buraki. Trochę nieoczywiste połączenie kakao i buraka sprawdza się w 100%. Są idealne na każdą okazję, nie tylko od święta i nie tylko na Wielkanoc!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.75 szkl. cukier
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
3 łyżka jogurt grecki
2 łyżka olej
2 szt. burak gotowany
2 szt. jaja l
3 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz
150 g masło
0.75 szkl. cukier puder
4 szt. barwniki
1 opak. masa plastyczna
Przygotowanie
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zblendować na jednolitą masę. Jajka w osobnej misce roztrzepać widelcem.
W kolejnej misce wymieszać przesianą mąkę tortową Lubella, kakao Decomorreno, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać jajka, buraki, olej i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć porcję do formy na muffinki. Piec 25 minut w 175 stopniach. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i zielonym barwnikiem żelowym na gładki krem maślany.
Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odciąć wierzchy. Do każdej babeczki nałożyć porcję dżemu malinowego Łowicz. Przykryć z powrotem babeczkowymi wierzchami. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć krem maślany. Schłodzić w lodówce.
Z masy plastycznej przygotować ozdoby wielkanocne: koszyk z jajkiem, pisanki, uszy zajączka wielkanocnego, kaczuszkę itp. Dekoracje można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać na papierze do pieczenia.
Każdą babeczkę ozdobić wielkanocnymi dekoracjami i przełożyć do kolorowej papilotki.