Wielkanoc w rytmie buraka

Dudek.anna.maria
Wielkanoc w rytmie buraka

0

0 / 0

Przepyszne babeczki, w których nie tylko dzieciom przemycimy buraki. Trochę nieoczywiste połączenie kakao i buraka sprawdza się w 100%. Są idealne na każdą okazję, nie tylko od święta i nie tylko na Wielkanoc!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.75 szkl. cukier

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

3 łyżka jogurt grecki

2 łyżka olej

2 szt. burak gotowany

2 szt. jaja l

3 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

150 g masło

0.75 szkl. cukier puder

4 szt. barwniki

1 opak. masa plastyczna

Przygotowanie


1

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zblendować na jednolitą masę. Jajka w osobnej misce roztrzepać widelcem.

2

W kolejnej misce wymieszać przesianą mąkę tortową Lubella, kakao Decomorreno, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać jajka, buraki, olej i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć porcję do formy na muffinki. Piec 25 minut w 175 stopniach. Wystudzić.

3

Masło utrzeć z cukrem pudrem i zielonym barwnikiem żelowym na gładki krem maślany.

4

Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odciąć wierzchy. Do każdej babeczki nałożyć porcję dżemu malinowego Łowicz. Przykryć z powrotem babeczkowymi wierzchami. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć krem maślany. Schłodzić w lodówce.

5

Z masy plastycznej przygotować ozdoby wielkanocne: koszyk z jajkiem, pisanki, uszy zajączka wielkanocnego, kaczuszkę itp. Dekoracje można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać na papierze do pieczenia.

6

Każdą babeczkę ozdobić wielkanocnymi dekoracjami i przełożyć do kolorowej papilotki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły