1

Składniki

1 Szczypta
sól
0.25 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
125 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
150 Gramów
czekolada gorzka
150 Gramów
masło
150 Gramów
cukier puder
200 Gramów
czekolada gorzka
5 Gramów
Masło kokosowe
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
Masło do smarowania formy
4 Łyżki
Konfitura morelowa do polewy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st.
  2. Odseparowujemy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Odstawiamy.
  3. Łamiemy na kawałki czekoladę i następnie roztapiamy.
  4. Dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Wszystko ubijamy mikserem.
  5. Dodajemy pianę i wszystko razem mieszamy.
  6. Przekładamy masę do formy, wygładzamy, a boki przy tortownicy formujemy lekko do góry.
  7. Pieczemy ok. 60-70 minut, studzimy przez 5 minut. Zdejmujemy tortownicę i papier.
  8. Przecieramy konfiturę przez sitko, dodajemy wody i podgrzewamy.
  9. Smarujemy wierzch i bok tortu konfiturą i zostawiamy aż wyschnie.
  10. Roztapiamy czekoladę z masłem kokosowym i polewamy po wierzchu tortu.

Opis

Pyszny torcik.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!