Wiedeński tort Sachera

uwielbiampl
Wiedeński tort Sachera

1

3.5 / 6

Pyszny torcik wiedeński.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

0.25 łyżeczka proszek do pieczenia

125 g mąka lubella puszysta tortowa

150 g czekolada gorzka

150 g masło

150 g cukier puder

200 g czekolada gorzka

5 g masło kokosowe

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka masło

4 łyżka konfitura morelowa do polewy

Przygotowanie


1

Dno tortownicy wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st.

2

Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. Odstawić.

3

Masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka ubić mikserem.

4

Dodać pianę i wszystko razem wymieszać.

5

Przełożyć masę do formy, wygładzić, a boki przy tortownicy formować lekko do góry.

6

Piec ok. 60-70 minut, studzić przez 5 minut. Wyciągnąć ciasto z tortownicy.

7

Przetrzeć konfiturę przez sitko, dodać wody i podgrzać.

8

Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą i zostawić aż zastygnie.

9

Czekoladę połamać na kawałki i następnie roztopić.

10

Czekoladę połączyć z masłem kokosowym i polać po wierzchu tortu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły