Wiedeński tort Sachera
uwielbiampl
Pyszny torcik wiedeński.
1
3.5 / 6
Pyszny torcik wiedeński.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szcz. sól
0.25 łyżeczka proszek do pieczenia
125 g mąka lubella puszysta tortowa
150 g czekolada gorzka
150 g masło
150 g cukier puder
200 g czekolada gorzka
5 g masło kokosowe
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka masło
4 łyżka konfitura morelowa do polewy
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st.
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. Odstawić.
Masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka ubić mikserem.
Dodać pianę i wszystko razem wymieszać.
Przełożyć masę do formy, wygładzić, a boki przy tortownicy formować lekko do góry.
Piec ok. 60-70 minut, studzić przez 5 minut. Wyciągnąć ciasto z tortownicy.
Przetrzeć konfiturę przez sitko, dodać wody i podgrzać.
Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą i zostawić aż zastygnie.
Czekoladę połamać na kawałki i następnie roztopić.
Czekoladę połączyć z masłem kokosowym i polać po wierzchu tortu.