1

Składniki

125 Gramów
1 Szczypta
sól
0.25 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
150 Gramów
czekolada gorzka
150 Gramów
masło
150 Gramów
cukier puder
200 Gramów
czekolada gorzka
5 Gramów
Masło kokosowe
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
Masło do smarowania formy
4 Łyżki
Konfitura morelowa do polewy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st.
  2. Odseparowujemy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Odstawiamy.
  3. Łamiemy na kawałki czekoladę i następnie roztapiamy.
  4. Dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Wszystko ubijamy mikserem.
  5. Dodajemy pianę i wszystko razem mieszamy.
  6. Przekładamy masę do formy, wygładzamy, a boki przy tortownicy formujemy lekko do góry.
  7. Pieczemy ok. 60-70 minut, studzimy przez 5 minut. Zdejmujemy tortownicę i papier.
  8. Przecieramy konfiturę przez sitko, dodajemy wody i podgrzewamy.
  9. Smarujemy wierzch i bok tortu konfiturą i zostawiamy aż wyschnie.
  10. Roztapiamy czekoladę z masłem kokosowym i polewamy po wierzchu tortu.

Opis

Pyszny torcik.

Podobne przepisy

Kawowe brownie

Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Tort makowy z pomarańczą

Średni Do 1,5 godz
Tort makowy z pomarańczą

Kakaowe lodowe kanapki

Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Keks

Łatwy Do 3 godz
Keks

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!