Węża pączki

m7
Węża pączki

0

0 / 0

Domowe pączki z tego przepisu wychodzą takie, że żadna cukiernia im nie dorówna! Polecamy!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 kg smalec

4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. cukier

1 szkl. mleko ciepłe

8 szt. żółtka

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. konfitura z dzikiej róży łowicz

1 łyżka wódka lub spirytus

10 dag. drożdże

10 dag. masło

Przygotowanie


1

Ucieramy drożdże z 1 szklanką mąki, pół szklanki mleka. Dodajemy trochę cukru, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 25 minut.

2

W międzyczasie topimy masło i odstawiamy do wystygnięcia.

3

Ubijamy na ogniu żółtka z cukrem.

4

Masło, resztę mleka, żółtka, cukier waniliowy, mąkę i trochę wódki mieszamy z zaczynem i wyrabiamy.

5

Można dodawać mąki, gdy ciasto się za bardzo leje.

6

Zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

7

Lepimy kulki (ręce obtaczać w mące) i nadziewamy konfiturami.

8

Lekko podrośnięte smażymy na wrzącym smalcu w głębokim garnku aż będą rumiane z obydwu stron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły