Węża pączki
m7
Domowe pączki z tego przepisu wychodzą takie, że żadna cukiernia im nie dorówna! Polecamy!
0
0 / 0
Domowe pączki z tego przepisu wychodzą takie, że żadna cukiernia im nie dorówna! Polecamy!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 kg smalec
4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. cukier
1 szkl. mleko ciepłe
8 szt. żółtka
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. konfitura z dzikiej róży łowicz
1 łyżka wódka lub spirytus
10 dag. drożdże
10 dag. masło
Przygotowanie
Ucieramy drożdże z 1 szklanką mąki, pół szklanki mleka. Dodajemy trochę cukru, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 25 minut.
W międzyczasie topimy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy na ogniu żółtka z cukrem.
Masło, resztę mleka, żółtka, cukier waniliowy, mąkę i trochę wódki mieszamy z zaczynem i wyrabiamy.
Można dodawać mąki, gdy ciasto się za bardzo leje.
Zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Lepimy kulki (ręce obtaczać w mące) i nadziewamy konfiturami.
Lekko podrośnięte smażymy na wrzącym smalcu w głębokim garnku aż będą rumiane z obydwu stron.