Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą
formularz
0
0 / 0
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g pieczarki
3 szt. cebula
3 szt. marchew
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. jaja l
1 opak. krakus ćwikła z chrzanem
1 pusz. ciecierzyca
2 łyżka tahini
1 opak. sos sojowy
2 szcz. sól, pieprz
4 łyżka olej
2 łyżka masło
0.50 szkl. bułka tarta
Przygotowanie
Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. Pokrój na ćwiartki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w grubszą kostkę.
Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj obraną i pokrojoną marchew. Smaż mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i mieszając smaż całość do lekkiego zbrązowienia.
Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ciecierzycę i jajka. Zmiksuj np. przy użyciu blendera.
Dodaj tahinę, sos sojowy, pieprz sól. Wszystko wymieszaj.
Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.
Pasztet piecz przez 60 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
Podawaj schłodzony z ćwikłą.