Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

formularz
Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

0

0 / 0

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g pieczarki

3 szt. cebula

3 szt. marchew

4 szt. ząbek czosnku

2 szt. jaja l

1 opak. krakus ćwikła z chrzanem

1 pusz. ciecierzyca

2 łyżka tahini

1 opak. sos sojowy

2 szcz. sól, pieprz

4 łyżka olej

2 łyżka masło

0.50 szkl. bułka tarta

Przygotowanie


1

Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. Pokrój na ćwiartki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w grubszą kostkę.

2

Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj obraną i pokrojoną marchew. Smaż mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i mieszając smaż całość do lekkiego zbrązowienia.

3

Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ciecierzycę i jajka. Zmiksuj np. przy użyciu blendera.

4

Dodaj tahinę, sos sojowy, pieprz sól. Wszystko wymieszaj.

5

Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.

6

Pasztet piecz przez 60 minut w temp. 180°C na środkowej półce.

7

Podawaj schłodzony z ćwikłą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły