Wegetariański pasztet pomidorowy

maspexdigital
Wegetariański pasztet pomidorowy

0

3.1 / 13

Domowej roboty, pieczony pasztet bez dodatku mięsa z nutą pomidorów to propozycja, która zyskuje zwolenników. Bezmięsna potrawa ukrywa w sobie zdrową soczewicę, kaszę jaglaną, suszone pomidory oraz aromatyczne przyprawy. To pasztet, który sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

150 g soczewica zielona

100 g soczewica czerwona

50 g kasza jaglana

1 szt. cebula

50 olej rzepakowy

3 łyżka sos sojowy

120 g suszone pomidory w oleju

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka majeranek

0.50 łyżeczka lubczyk

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut).

2

Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.

3

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy.

4

Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

5

Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły