Wegańskie pączki

Lubella

Marzysz o pączkach, które są lekkie, puszyste i jednocześnie w 100% roślinne? Wegańskie pączki to idealne rozwiązanie! Przygotowane bez jajek, mleka i masła, a mimo to zachowują swoją miękkość i delikatność. Możesz je nadziać domową konfiturą, kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem. To doskonały wybór na tłusty czwartek, karnawał lub po prostu na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marzysz o pączkach, które są lekkie, puszyste i jednocześnie w 100% roślinne? Wegańskie pączki to idealne rozwiązanie! Przygotowane bez jajek, mleka i masła, a mimo to zachowują swoją miękkość i delikatność. Możesz je nadziać domową konfiturą, kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem. To doskonały wybór na tłusty czwartek, karnawał lub po prostu na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Smacznego!
9
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
30 g drożdże świeże
250 ml mleko sojowe
80 g cukier
100 ml olej kokosowy
1 szt. skórka z jednej cytryny
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W misce łączymy drożdże z łyżką cukru i mieszamy. Dodajemy letnie mleko sojowe i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny, olej kokosowy i zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy je na grubość 2 centymetry.
Za pomocą szklanki wycinamy krążki i formujemy z nich kulki. Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180°C, nie przekraczając tej temperatury.
Smażymy pączki partiami przez około 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu wyciągamy pączki na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu.
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.