Wegański smalec z pieczonego czosnku

EkspertOdKuchni
Wegański smalec z pieczonego czosnku

0

0 / 0

Wegański smalec z pieczonego czosnku to aromatyczny dodatek do pieczywa, który zachwyca głębokim smakiem i kremową konsystencją. Jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy – bogaty w zdrowe tłuszcze i antyoksydanty. To idealna propozycja dla wegan, wegetarian i wszystkich, którzy szukają smacznej alternatywy dla klasycznych smalców. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 puszka biała fasola w puszce

8 szt. ząbki czosnku

1 szt. jabłko

1 łyżecz. majeranek

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. papryka wędzona

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.

2

Ząbki czosnku zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż będą miękkie.

3

Wyciskamy miąższ z łupinek czosnku.

4

Białą fasolę blendujemy na gładką masę, dodajemy starte jabłko na dużych oczkach, czosnek i doprawiamy przyprawami.

5

Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smalec zgęstniał.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły