Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych
formularz
Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
736
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 kostka tofu wędzone
5 łyżka ocet winny
1 szkl. woda
1 plaster nori
1 puszka kukurydza
1 puszka groszek konserwowy
1 szt. cebula czerwona
1 szt. cebula
1 pęcz. szczypiorek
5 łyżka majonez roślinny
Przygotowanie
Tofu kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ocet z wodą. Dodajemy pokruszony płat nori. Tofu marynujemy w mieszance przez całą noc.
Cebule i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na dnie miski układamy marynowany seler, a następnie warstwami groszek, cebule, kukurydzę, zamarynowane i odsączone tofu, a na końcu ogórki kiszone.
Na wierzch przekładamy majonez. Całość posypujemy Drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
736
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.