Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych

Uwielbiam
Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych

Średnia 5 / 1

Oceń!

Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 kostka tofu wędzone

5 łyżka ocet winny

1 szkl. woda

1 plaster nori

1 puszka kukurydza

1 puszka groszek konserwowy

1 szt. cebula czerwona

1 szt. cebula

1 pęcz. szczypiorek

5 łyżka majonez roślinny

Przygotowanie


Tofu kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ocet z wodą. Dodajemy pokruszony płat nori. Tofu marynujemy w mieszance przez całą noc.

Cebule i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na dnie miski układamy marynowany seler, a następnie warstwami groszek, cebule, kukurydzę, zamarynowane i odsączone tofu, a na końcu ogórki kiszone.

Na wierzch przekładamy majonez. Całość posypujemy Drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

736

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły