Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych

formularz
Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych

0

5 / 1

Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 kost. tofu wędzone

5 łyżka ocet winny

1 szkl. woda

1 plast. nori

1 pusz. kukurydza

1 pusz. groszek konserwowy

1 szt. cebula czerwona

1 szt. cebula

1 pęcz. szczypiorek

5 łyżka majonez roślinny

Przygotowanie


1

Tofu kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ocet z wodą. Dodajemy pokruszony płat nori. Tofu marynujemy w mieszance przez całą noc.

2

Cebule i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na dnie miski układamy marynowany seler, a następnie warstwami groszek, cebule, kukurydzę, zamarynowane i odsączone tofu, a na końcu ogórki kiszone.

3

Na wierzch przekładamy majonez. Całość posypujemy Drobno posiekanym szczypiorkiem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły