Wegański „śledzik” pod pierzynką z ogórków kiszonych
formularz
Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.
0
5 / 1
Tofu a’la śledź pod pierzynką z ogórków kiszonych to bardzo zaskakująca wegańska propozycja bożonarodzeniowy stół. Dla osób, które ubóstwiają kuchnię polską, śledzik bez śledzika – tradycyjna potrawa w nowej formie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 kostka tofu wędzone
5 łyżka ocet winny
1 szkl. woda
1 plaster nori
1 puszka kukurydza
1 puszka groszek konserwowy
1 szt. cebula czerwona
1 szt. cebula
1 pęcz. szczypiorek
5 łyżka majonez roślinny
Przygotowanie
Tofu kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ocet z wodą. Dodajemy pokruszony płat nori. Tofu marynujemy w mieszance przez całą noc.
Cebule i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na dnie miski układamy marynowany seler, a następnie warstwami groszek, cebule, kukurydzę, zamarynowane i odsączone tofu, a na końcu ogórki kiszone.
Na wierzch przekładamy majonez. Całość posypujemy Drobno posiekanym szczypiorkiem.