Wegański sernik na zimno z lemon curd
decomorreno
Ta propozycja to nic innego jak znakomity wegański cytrynowiec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2160
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
182
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ta propozycja to nic innego jak znakomity wegański cytrynowiec.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
60 dag. wiórki kokosowe
95 dag. płatki migdałowe
100 dag. orzechy włoskie
10 g daktyle
30 dag. kakao decomorreno
1 szczyp. sól
20 g olej kokosowy
50 mleko kokosowe 20-22% tł
120 sok z cytryny
100 g ksylitol
35 g skrobia ziemniaczana
1 szczyp. kurkuma
1 szt. cytryna
1 l mleko kokosowe
8 łyżka nasiona chia
7 łyżecz. agar
2 łyżka lemon crud
4 łyżka ksylitol
Przygotowanie
Cytrynę umyj i przelej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka wsyp skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, ksylitol oraz skórkę cytrynową i szczyptę kurkumy. Ciągle mieszając zagotuj lemon curd, następnie zdejmij z kuchenki i dodaj olej kokosowy oraz mleko kokosowe.
Przełóż krem cytrynowy do miseczki. Zblenduj wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i orzechy. Następnie dodaj wypestkowane daktyle oraz kakao i szczyptę soli. Ponownie zblenduj i wyłóż dno tortownicy. Włóż formę do lodówki. Przygotuj warstwę kokosową z nasionami chia.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj agar agar, nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki i dodaj 2 łyżki lemon curdu. Pozostaw do przestudzenia. Przełóż krem na spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem cytrynowym. Udekoruj kawałkami cytryny oraz listkami mięty.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2160
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
182
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.