Wegański sernik na zimno z lemon curd

decomorreno
Wegański sernik na zimno z lemon curd

0

0 / 0

Ta propozycja to nic innego jak znakomity wegański cytrynowiec.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

60 dag. wiórki kokosowe

95 dag. płatki migdałowe

100 dag. orzechy włoskie

10 g daktyle

30 dag. kakao decomorreno

1 szczyp. sól

20 g olej kokosowy

50 mleko kokosowe 20-22% tł

120 sok z cytryny

100 g ksylitol

35 g skrobia ziemniaczana

1 szczyp. kurkuma

1 szt. cytryna

1 l mleko kokosowe

8 łyżka nasiona chia

7 łyżecz. agar

2 łyżka lemon crud

4 łyżka ksylitol

Przygotowanie


1

Cytrynę umyj i przelej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka wsyp skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, ksylitol oraz skórkę cytrynową i szczyptę kurkumy. Ciągle mieszając zagotuj lemon curd, następnie zdejmij z kuchenki i dodaj olej kokosowy oraz mleko kokosowe.

2

Przełóż krem cytrynowy do miseczki. Zblenduj wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i orzechy. Następnie dodaj wypestkowane daktyle oraz kakao i szczyptę soli. Ponownie zblenduj i wyłóż dno tortownicy. Włóż formę do lodówki. Przygotuj warstwę kokosową z nasionami chia.

3

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj agar agar, nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki i dodaj 2 łyżki lemon curdu. Pozostaw do przestudzenia. Przełóż krem na spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem cytrynowym. Udekoruj kawałkami cytryny oraz listkami mięty.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły