Wegański sernik na zimno z lemon curd
decomorreno
Ta propozycja to nic innego jak znakomity wegański cytrynowiec.
0
0 / 0
Ta propozycja to nic innego jak znakomity wegański cytrynowiec.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
60 dag. wiórki kokosowe
95 dag. płatki migdałowe
100 dag. orzechy włoskie
10 g daktyle
30 dag. kakao decomorreno
1 szczyp. sól
20 g olej kokosowy
50 mleko kokosowe 20-22% tł
120 sok z cytryny
100 g ksylitol
35 g skrobia ziemniaczana
1 szczyp. kurkuma
1 szt. cytryna
1 l mleko kokosowe
8 łyżka nasiona chia
7 łyżecz. agar
2 łyżka lemon crud
4 łyżka ksylitol
Przygotowanie
Cytrynę umyj i przelej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka wsyp skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, ksylitol oraz skórkę cytrynową i szczyptę kurkumy. Ciągle mieszając zagotuj lemon curd, następnie zdejmij z kuchenki i dodaj olej kokosowy oraz mleko kokosowe.
Przełóż krem cytrynowy do miseczki. Zblenduj wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i orzechy. Następnie dodaj wypestkowane daktyle oraz kakao i szczyptę soli. Ponownie zblenduj i wyłóż dno tortownicy. Włóż formę do lodówki. Przygotuj warstwę kokosową z nasionami chia.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj agar agar, nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki i dodaj 2 łyżki lemon curdu. Pozostaw do przestudzenia. Przełóż krem na spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem cytrynowym. Udekoruj kawałkami cytryny oraz listkami mięty.