Wegański pasztet z ciecierzycy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Wegański pasztet z ciecierzycy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706780113209.jpg&w=3840&q=75)
Wegański pasztet z ciecierzycy to idealna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych, która idealnie sprawdzi się zarówno na codzienne śniadanie, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom roślinnych potraw i osobom, które poszukują bezmięsnych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!
0
0 / 0
Wegański pasztet z ciecierzycy to idealna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych, która idealnie sprawdzi się zarówno na codzienne śniadanie, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom roślinnych potraw i osobom, które poszukują bezmięsnych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. ciecierzyca konserwowa
3 szt. marchew
1 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. jajka kurze
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka olej kokosowy
0.50 łyżecz. chilli mielone
0.50 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. kurkuma
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. ogórki korniszony z chilli krakus
Przygotowanie
Posiekaną cebulę oraz pokrojony w kosteczkę czosnek zeszklić na maśle. Dodać startą marchewkę oraz przyprawy i smażyć, aż marchewka stanie się miękka.
Do miski z cieciorką dodać przesmażone warzywa, wbić dwa jajka, dodać bułkę tartą i zmiksować blenderem na gładką masę.
Foremkę keksową wyłożyć papierem, przełożyć do niej masę i wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50-60 minut.
Pasztet wystudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem. Serwować z korniszonami.