Wegański pasztet z ciecierzycy

Krakus
Wegański pasztet z ciecierzycy

0

0 / 0

Wegański pasztet z ciecierzycy to idealna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych, która idealnie sprawdzi się zarówno na codzienne śniadanie, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom roślinnych potraw i osobom, które poszukują bezmięsnych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. ciecierzyca konserwowa

3 szt. marchew

1 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. jajka kurze

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka olej kokosowy

0.50 łyżecz. chilli mielone

0.50 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. kurkuma

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. ogórki korniszony z chilli krakus

Przygotowanie


1

Posiekaną cebulę oraz pokrojony w kosteczkę czosnek zeszklić na maśle. Dodać startą marchewkę oraz przyprawy i smażyć, aż marchewka stanie się miękka.

2

Do miski z cieciorką dodać przesmażone warzywa, wbić dwa jajka, dodać bułkę tartą i zmiksować blenderem na gładką masę.

3

Foremkę keksową wyłożyć papierem, przełożyć do niej masę i wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50-60 minut.

4

Pasztet wystudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem. Serwować z korniszonami.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły