Wegańska zupa gulaszowa z boczniakami

Łowicz

Wegańska zupa gulaszowa z boczniakami to sycące danie inspirowane klasycznym gulaszem, ale w wersji roślinnej. Boczniaki dają przyjemną, mięsistą strukturę, a połączenie wędzonej papryki, majeranku i koncentratu pomidorowego nadaje zupie głęboki smak. To propozycja na szybki, rozgrzewający obiad, który nie wymaga skomplikowanych składników i dobrze sprawdzi się na co dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
190
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Wegańska zupa gulaszowa z boczniakami to sycące danie inspirowane klasycznym gulaszem, ale w wersji roślinnej. Boczniaki dają przyjemną, mięsistą strukturę, a połączenie wędzonej papryki, majeranku i koncentratu pomidorowego nadaje zupie głęboki smak. To propozycja na szybki, rozgrzewający obiad, który nie wymaga skomplikowanych składników i dobrze sprawdzi się na co dzień.
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g boczniaki
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. papryka czerwona
3 szt. ziemniaki
1 l bulion warzywny
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżka olej roślinny
0.50 pęcz. świeży koperek
0.50 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Przygotowanie składników
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę, a boczniaki w paski.
Przygotowanie zupy
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż razem 3–4 minuty, aż lekko zmięknie.

Wrzuć paprykę i boczniaki, smaż kolejne 5–7 minut, aż grzyby się zarumienią.

Wlej bulion warzywny i dodaj pokrojone ziemniaki. Dopraw papryką wędzoną, ostrą, majerankiem, solą i pieprzem.
Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 25–30 minut, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie, a zupa zgęstnieje.
Podanie
Zupę rozlej do misek, posyp świeżym koperkiem i natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
190
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.