Wegańska babka kakaowa

Lubella
Wegańska babka kakaowa

0

0 / 0

Wegańska babka kakaowa to świetny wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i poczęstunek na specjalne okazje lub święta. Wilgotne wnętrze i delikatny aromat kakao z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna lubella

0.25 szkl. olej

1 szkl. mleko rośline

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

0.20 łyżecz. soda oczyszczona

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Do mleka roślinnego wycisnąć sok z jednej cytryny.

2

Do dużej miski wsypać suche składniki (oprócz kakao) i wymieszać.

3

Dodać mleko z sokiem z cytryny oraz olej i zmiksować na gładką masę.

4

Foremkę keksową posmarować olejem i oprószyć mąką.

5

Wlać połowę masy.

6

Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować.

7

Wlać drugą część masy i wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 40 minut.

8

Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

241

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły