Wegańska babka kakaowa
Lubella
Wegańska babka kakaowa to świetny wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i poczęstunek na specjalne okazje lub święta. Wilgotne wnętrze i delikatny aromat kakao z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
241
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegańska babka kakaowa to świetny wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i poczęstunek na specjalne okazje lub święta. Wilgotne wnętrze i delikatny aromat kakao z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna lubella
0.25 szkl. olej
1 szkl. mleko rośline
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
0.20 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Do mleka roślinnego wycisnąć sok z jednej cytryny.
Do dużej miski wsypać suche składniki (oprócz kakao) i wymieszać.
Dodać mleko z sokiem z cytryny oraz olej i zmiksować na gładką masę.
Foremkę keksową posmarować olejem i oprószyć mąką.
Wlać połowę masy.
Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować.
Wlać drugą część masy i wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 40 minut.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
241
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.