Wędzona pierś kurczaka
bartek
Alternatywa dla wędzonej wieprzowiny, mięsa nie trzeba marynować wiele dni wystarczy kilka godzin przed wędzeniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 44
Alternatywa dla wędzonej wieprzowiny, mięsa nie trzeba marynować wiele dni wystarczy kilka godzin przed wędzeniem.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżka sól
2 dag. pierś kurczaka
Przygotowanie
Pierś kurczaka myjemy nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin.
Pierś wkładamy do siatki do wędzenia.
Lub wędzimy na haku zabezpieczając ją sznurkiem.
Tak przygotowane piersi wędzimy dymem przez około 2 godziny, dymem z drzew owocowych. Po wędzeniu piersi obgotowujemy w gorącej wodzie w temp około 80 stopni przez 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.