Vepřé knedlo zelo

m7
Vepřé knedlo zelo

Średnia 0 / 0

Oceń!

To tradycyjne, uwielbiane przez Czechów danie :) pieczeń z karkówki, podawana z knedlem i kapustą. Na knedla - już tu na forum - podawałam przepis. Co do kapusty podaje się to danie z kwaśną lub słodką kapustą - jak kto woli :)

2

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. karkówka

5 szt. kapusta

Przygotowanie


Karkówkę naszpikować gęsto czosnkiem.

Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.

Wstawić do brytfanki z niedużą ilością tłuszczu (jedni wolą smalec inni olej).

Brytfankę wstawić na chwilę na palnik (a nie do piekarnika), a to dlatego, aby poprzez

chwilowe smażenie zamknęły się włókna mięsa - dzięki temu mięso pozostanie kruche.

Mięso należy podsmażyć z każdej strony w całości! Czyli obracamy go tak, aby zbrązowiało.

Po obsmażeniu podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i skrojoną cebulę.

Należy piec pod przykryciem ok 1 godz. Podlewając mięso co 15 min - to ważne! Po godzinie, odkryć pokrywkę i piec jeszcze 30 min.

Kwaśną kapustę wypłukać i wrzucić do spienionej na smalcu pokrojonej w kostkę

cebulki, dodać soli, kminku i pieprzu i dusić, w razie potrzeby dolewać wodą, na koniec

zagęścić (lub też nie) zasmażką.

Podawać z knedlem :) obowiązkowo!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

900

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

225

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły