Vepřé knedlo zelo
m7
To tradycyjne, uwielbiane przez Czechów danie :) pieczeń z karkówki, podawana z knedlem i kapustą. Na knedla - już tu na forum - podawałam przepis. Co do kapusty podaje się to danie z kwaśną lub słodką kapustą - jak kto woli :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
900
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
225
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To tradycyjne, uwielbiane przez Czechów danie :) pieczeń z karkówki, podawana z knedlem i kapustą. Na knedla - już tu na forum - podawałam przepis. Co do kapusty podaje się to danie z kwaśną lub słodką kapustą - jak kto woli :)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. karkówka
5 szt. kapusta
Przygotowanie
Karkówkę naszpikować gęsto czosnkiem.
Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
Wstawić do brytfanki z niedużą ilością tłuszczu (jedni wolą smalec inni olej).
Brytfankę wstawić na chwilę na palnik (a nie do piekarnika), a to dlatego, aby poprzez
chwilowe smażenie zamknęły się włókna mięsa - dzięki temu mięso pozostanie kruche.
Mięso należy podsmażyć z każdej strony w całości! Czyli obracamy go tak, aby zbrązowiało.
Po obsmażeniu podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i skrojoną cebulę.
Należy piec pod przykryciem ok 1 godz. Podlewając mięso co 15 min - to ważne! Po godzinie, odkryć pokrywkę i piec jeszcze 30 min.
Kwaśną kapustę wypłukać i wrzucić do spienionej na smalcu pokrojonej w kostkę
cebulki, dodać soli, kminku i pieprzu i dusić, w razie potrzeby dolewać wodą, na koniec
zagęścić (lub też nie) zasmażką.
Podawać z knedlem :) obowiązkowo!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
900
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
225
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.