Truskawkowy mazurek z herbatą MATCHA

AnetaGwiner
Truskawkowy mazurek z herbatą MATCHA

0

0 / 0

Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

260 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g masło

40 g cukier

1 szt. żółtka

1 łyżka kwaśna śmietana

4 łyżka woda

200 g biała czekolada

30 g herbata matcha

250 śmietanka kremowa 30%

3.50 łyżka dżem truskawkowy łowicz

8 szt. bezy

Przygotowanie


1

Przygotowujemy kruche ciasto. Masło, mąkę, cukier, żółtko, wodę i kwaśną śmietanę zagnitamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy prostokąt. Na boki dodajemy drugą warstwę ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2

Śmietankę podgrzewamy z herbatą matcha. Kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

3

Spód upieczonego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, a na niego wylewamy zieloną masę. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy bezami oraz pokruszoną czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły