0

Składniki

260 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
150 Gramów
masło
40 Gramów
cukier
1 Sztuka
ŻÓŁTKA
4 Łyżki
woda
1 Łyżka
Kwaśna śmietana
200 Gramów
Biała czekolada
30 Gramów
HERBATA MATCHA
250 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
3.5 Łyżki
ingridient
Dżem truskawkowy Łowicz
8 Sztuk
Bezy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy kruche ciasto. Masło, mąkę, cukier, żółtko, wodę i kwaśną śmietanę zagnitamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy prostokąt. Na boki dodajemy drugą warstwę ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Śmietankę podgrzewamy z herbatą matcha. Kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  3. Spód upieczonego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, a na niego wylewamy zieloną masę. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy bezami oraz pokruszoną czekoladą.

Opis

Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.

Podobne przepisy

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Fondant czekoladowy

Łatwy Do 15 min
Fondant czekoladowy

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Lody śmietankowe z bezą i sosem karmelowym

Średni Ponad 3 godz
Lody śmietankowe z bezą i sosem karmelowym

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!