Truskawkowy mazurek z herbatą MATCHA
AnetaGwiner
Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
260 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
40 g cukier
1 szt. żółtka
1 łyżka kwaśna śmietana
4 łyżka woda
200 g biała czekolada
30 g herbata matcha
250 śmietanka kremowa 30%
3.50 łyżka dżem truskawkowy łowicz
8 szt. bezy
Przygotowanie
Przygotowujemy kruche ciasto. Masło, mąkę, cukier, żółtko, wodę i kwaśną śmietanę zagnitamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy prostokąt. Na boki dodajemy drugą warstwę ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietankę podgrzewamy z herbatą matcha. Kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Spód upieczonego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, a na niego wylewamy zieloną masę. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy bezami oraz pokruszoną czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.