Truskawkowy mazurek z herbatą MATCHA
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Truskawkowy mazurek z herbatą MATCHA](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5812-1702057886135.jpeg&w=3840&q=75)
Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.
0
0 / 0
Wielkanocny mazurek z dżemem truskawkowym, czekoladą i herbatą matcha.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
260 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
40 g cukier
1 szt. żółtka
1 łyżka kwaśna śmietana
4 łyżka woda
200 g biała czekolada
30 g herbata matcha
250 śmietanka kremowa 30%
3.50 łyżka dżem truskawkowy łowicz
8 szt. bezy
Przygotowanie
Przygotowujemy kruche ciasto. Masło, mąkę, cukier, żółtko, wodę i kwaśną śmietanę zagnitamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy prostokąt. Na boki dodajemy drugą warstwę ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietankę podgrzewamy z herbatą matcha. Kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Spód upieczonego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, a na niego wylewamy zieloną masę. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy bezami oraz pokruszoną czekoladą.