Trufle czekoladowo-pomarańczowe
lubella
Truffle to smaczny i wykwintny deser czekoladowy, składający się z suchego ciasta, syropu pomarańczowego, likieru i serka mascarpone. Wystarczy przygotować składniki, wymieszać je ze sobą, uformować pyszne kulki i obtoczyć je w kakao!
0
0 / 0
Truffle to smaczny i wykwintny deser czekoladowy, składający się z suchego ciasta, syropu pomarańczowego, likieru i serka mascarpone. Wystarczy przygotować składniki, wymieszać je ze sobą, uformować pyszne kulki i obtoczyć je w kakao!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka
0.50 szkl. cukier
4 łyżka kakao decomorreno
1 szt. jaja l
0.50 szkl. śmietana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka olej
2 szt. pomarańcza
0.50 szkl. cukier
100 g serek mascarpone
30 g likier pomarańczowy
4 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów. Gotowe kulki obtaczać w kakao.