Trufle czekoladowo-pomarańczowe

lubella
Trufle czekoladowo-pomarańczowe

0

0 / 0

Truffle to smaczny i wykwintny deser czekoladowy, składający się z suchego ciasta, syropu pomarańczowego, likieru i serka mascarpone. Wystarczy przygotować składniki, wymieszać je ze sobą, uformować pyszne kulki i obtoczyć je w kakao!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka

0.50 szkl. cukier

4 łyżka kakao decomorreno

1 szt. jaja l

0.50 szkl. śmietana

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka olej

2 szt. pomarańcza

0.50 szkl. cukier

100 g serek mascarpone

30 g likier pomarańczowy

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.

2

Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.

3

W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów. Gotowe kulki obtaczać w kakao.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły