Tradycyjna sałatka jarzynowa
Krakus
Tradycyjna sałatka jarzynowa to nieodłączny element polskich uroczystości i rodzinnych spotkań. Jej harmonijny smak, łączący gotowane warzywa, jajka oraz delikatny majonez, sprawia, że jest uwielbiana przez wszystkie pokolenia. To idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Gotowa sałatka świetnie komponuje się z chlebem lub jako dodatek do wędlin i mięs.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
203
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 3
Tradycyjna sałatka jarzynowa to nieodłączny element polskich uroczystości i rodzinnych spotkań. Jej harmonijny smak, łączący gotowane warzywa, jajka oraz delikatny majonez, sprawia, że jest uwielbiana przez wszystkie pokolenia. To idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Gotowa sałatka świetnie komponuje się z chlebem lub jako dodatek do wędlin i mięs.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g ziemniaki
300 g marchewki
150 g korzeń pietruszki
100 g seler
4 szt. jaja
200 g ogórki kiszone krakus
1 puszka groszek konserwowy
200 g majonez
1 łyżecz. musztarda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Gotuj warzywa w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 20-30 minut). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj jajka na twardo (ok. 9 minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu schłodź w zimnej wodzie, obierz i drobno posiekaj.
Ostudzone ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone również pokrój na drobno.
W dużej misce połącz pokrojone warzywa, jajka, odsączony groszek konserwowy i ogórki.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez z łyżeczką musztardy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Dodaj sos do warzyw i delikatnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły, ale nie rozpadły.
Wstaw sałatkę do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
203
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.