Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krakus
Tradycyjna sałatka jarzynowa

0

4 / 3

Tradycyjna sałatka jarzynowa to nieodłączny element polskich uroczystości i rodzinnych spotkań. Jej harmonijny smak, łączący gotowane warzywa, jajka oraz delikatny majonez, sprawia, że jest uwielbiana przez wszystkie pokolenia. To idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Gotowa sałatka świetnie komponuje się z chlebem lub jako dodatek do wędlin i mięs.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g ziemniaki

300 g marchewki

150 g korzeń pietruszki

100 g seler

4 szt. jaja

200 g ogórki kiszone krakus

1 puszka groszek konserwowy

200 g majonez

1 łyżecz. musztarda

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Umyj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Gotuj warzywa w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 20-30 minut). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2

Ugotuj jajka na twardo (ok. 9 minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu schłodź w zimnej wodzie, obierz i drobno posiekaj.

3

Ostudzone ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone również pokrój na drobno.

4

W dużej misce połącz pokrojone warzywa, jajka, odsączony groszek konserwowy i ogórki.

5

W osobnej miseczce wymieszaj majonez z łyżeczką musztardy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

6

Dodaj sos do warzyw i delikatnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły, ale nie rozpadły.

7

Wstaw sałatkę do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

203

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły