Tradycyjna pascha z owocowym dodatkiem

maspexdigital
Tradycyjna pascha z owocowym dodatkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjna potrawa wielkanocna na bazie twarogu, żółtek i śmietany. W naszej wersji z dodatkiem dużej ilości skórki cytrynowej, pistacji, żurawiny i dżemu malinowego.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g twaróg

3 szt. żółtka

100 g dżem malinowy niskosłodzony łowicz

100 g cukier puder

0.75 szkl. śmietana 18%

120 g masło

50 g pistacje obrane

2 szt. pomarańcza

Przygotowanie


Żółtka ucieramy w garnku z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.

Garnek podgrzewamy i w momencie gdy masa zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, a następnie studzimy.

Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarku. Orzechy i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.

Twaróg mielimy dwukrotnie. Miękkie masło ucieramy przez 3 minuty. Dodajemy zmielony i odsączony twaróg i masę z żółtek. Ponownie miksujemy, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, pistacje i żurawinę.

Całość mieszamy. Masę przekładamy do miski wyłożonej gazą, do środka nakładamy dżem. Całość dociskamy talerzykiem i odstawiamy 24 h do lodówki.

Gotową paschę przekładamy na talerz. Dekorujemy dżemem i pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

719

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły