Tradycyjna pascha z owocowym dodatkiem
maspexdigital
Tradycyjna potrawa wielkanocna na bazie twarogu, żółtek i śmietany. W naszej wersji z dodatkiem dużej ilości skórki cytrynowej, pistacji, żurawiny i dżemu malinowego.
0
0 / 0
Tradycyjna potrawa wielkanocna na bazie twarogu, żółtek i śmietany. W naszej wersji z dodatkiem dużej ilości skórki cytrynowej, pistacji, żurawiny i dżemu malinowego.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g twaróg
3 szt. żółtka
100 g dżem malinowy niskosłodzony łowicz
100 g cukier puder
0.75 szkl. śmietana 18%
120 g masło
50 g pistacje obrane
2 szt. pomarańcza
Przygotowanie
Żółtka ucieramy w garnku z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.
Garnek podgrzewamy i w momencie gdy masa zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, a następnie studzimy.
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarku. Orzechy i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
Twaróg mielimy dwukrotnie. Miękkie masło ucieramy przez 3 minuty. Dodajemy zmielony i odsączony twaróg i masę z żółtek. Ponownie miksujemy, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, pistacje i żurawinę.
Całość mieszamy. Masę przekładamy do miski wyłożonej gazą, do środka nakładamy dżem. Całość dociskamy talerzykiem i odstawiamy 24 h do lodówki.
Gotową paschę przekładamy na talerz. Dekorujemy dżemem i pistacjami.