Tort kanapkowy z ogórkami kiszonymi
formularz
0
0 / 0
0
15
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
4 szt jajka ugotowane
150 gr łosoś wędzony
100 gr ser blue
1 szt awokado
400 gr serek wiejski
1 opak. majonez
0.50 pęcz. rzodkiewki
0.50 szt papryka czerwona
2 szt ząbek czosnku
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżka szczypiorek
2 łyżka koper
1 łyżeczka tymianek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka czarnuszka
Przygotowanie
Ułóż na talerzu/tacy kwadrat z chleba 3x3 kromki. Jeżeli chcesz przygotować tort w kształcie kwadratu, możesz wykonywać kolejne kroki. Jeśli chcesz wykonać tort w kształcie okręgu, ułóż jeszcze 2 warstwy na wysokość, następnie przykładając talerz wytnij przy pomocy noża okrąg we wszystkich warstwach chleba.
Odsącz na sitku serek wiejski. Ser przełóż do miski, dodaj pokrojony w kostkę ser blue, rozgniecione awokado, sok z cytryny, 2 łyżki pokrojonego koperku, 1 łyżkę szczypiorku oraz starty czosnek. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Umyj i pokrój w kostkę paprykę, ogórki kiszone i łososia.
Pierwszą warstwę chleba posmaruj majonezem, posyp koprem, wyłóż paprykę. Drugą warstwę chleba posmaruj najpierw majonezem, następnie przyklejaj je do pierwszej warstwy (majonezem do dołu). Górną stronę chleba posmaruj majonezem, posyp ogór-kami kiszonymi, wyłóż łososia.
Smarując kolejne kromki majonezem przyklejaj je do wcześniejszej warstwy.
Na wierzch tortu wyłóż twarożek z awokado. Ułóż pokrojone jajka, rzodkiewki oraz ogórki kiszone.
Ozdób wierzch tortu ziołami. Podawaj schłodzony.