Tort chlebowy trójwarstwowy

Krakus

Tort chlebowy warstwowy to efektowna i pyszna przekąska na zimno, idealna na imprezy, święta i spotkania rodzinne. Składa się z chleba tostowego przekładanego pastą tuńczykową, jajeczną i paprykową. Całość pokryta jest delikatnym kremem jogurtowo-majonezowym i posypana słodką papryką. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą. Prosty w przygotowaniu, a robi naprawdę duże wrażenie – zarówno wizualne, jak i smakowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tort chlebowy warstwowy to efektowna i pyszna przekąska na zimno, idealna na imprezy, święta i spotkania rodzinne. Składa się z chleba tostowego przekładanego pastą tuńczykową, jajeczną i paprykową. Całość pokryta jest delikatnym kremem jogurtowo-majonezowym i posypana słodką papryką. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą. Prosty w przygotowaniu, a robi naprawdę duże wrażenie – zarówno wizualne, jak i smakowe.
21
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
14 szt. kromka chleba tostowego
200 g serek śmietankowy
150 g jogurt grecki
2 łyżka majonez
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. papryka słodka mielona
Warstwa tuńczykowa
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
0.50 szt. czerwona cebula
1 łyżka majonez
1 łyżka jogurt grecki
Warstwa jajeczna
4 szt. jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonez
1 łyżka jogurt naturalny
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżecz. chrzan krakus
Warstwa paprykowa
150 g serek śmietankowy
1 szt. papryka czerwona
Dekoracja
2 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka majonez
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Odkrawamy skórki z chleba tostowego.
Tuńczyka rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez i jogurt, mieszamy.
Jajka siekamy drobno, dodajemy majonez, jogurt, szczypiorek i przyprawy.
Serek mieszamy z drobno pokrojoną papryką.
Na talerzu układamy pierwszą warstwę chleba tostowego.
Smarujemy warstwą paprykową.
Układamy kolejną warstwę chleba, smarujemy pastą tuńczykową.
Układamy chleb, smarujemy warstwą jajeczną.
Układamy ostatnią warstwę chleba.
Jogurt mieszamy z majonezem, smarujemy cały tort z góry i po bokach.
Posypujemy słodką papryką.
Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.