Tort chlebowy trójwarstwowy

Krakus
Tort chlebowy trójwarstwowy

1

0 / 0

Tort chlebowy warstwowy to efektowna i pyszna przekąska na zimno, idealna na imprezy, święta i spotkania rodzinne. Składa się z chleba tostowego przekładanego pastą tuńczykową, jajeczną i paprykową. Całość pokryta jest delikatnym kremem jogurtowo-majonezowym i posypana słodką papryką. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą. Prosty w przygotowaniu, a robi naprawdę duże wrażenie – zarówno wizualne, jak i smakowe.

21

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

14 szt. kromka chleba tostowego

200 g serek śmietankowy

150 g jogurt grecki

2 łyżka majonez

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. papryka słodka mielona

Warstwa tuńczykowa

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

0.50 szt. czerwona cebula

1 łyżka majonez

1 łyżka jogurt grecki

Warstwa jajeczna

4 szt. jajka ugotowane na twardo

1 łyżka majonez

1 łyżka jogurt naturalny

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżecz. chrzan krakus

Warstwa paprykowa

150 g serek śmietankowy

1 szt. papryka czerwona

Dekoracja

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka majonez

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Odkrawamy skórki z chleba tostowego.

2

Tuńczyka rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez i jogurt, mieszamy.

3

Jajka siekamy drobno, dodajemy majonez, jogurt, szczypiorek i przyprawy.

4

Serek mieszamy z drobno pokrojoną papryką.

5

Na talerzu układamy pierwszą warstwę chleba tostowego.

6

Smarujemy warstwą paprykową.

7

Układamy kolejną warstwę chleba, smarujemy pastą tuńczykową.

8

Układamy chleb, smarujemy warstwą jajeczną.

9

Układamy ostatnią warstwę chleba.

10

Jogurt mieszamy z majonezem, smarujemy cały tort z góry i po bokach.

11

Posypujemy słodką papryką.

12

Schładzamy w lodówce kilka godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

576

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły