0

Składniki

6 Sztuk
jajka
1 Opakowanie
ingridient
sos jasny uniwersalny Łowicz
2 Pęczki
Chleb tostowy
400 Mililitrów
jogurt naturalny
100 Mililitrów
majonez
1 Pęczek
szczypiorek
1 Szczypta
sól, pieprz
3 Kostki
Twaróg chudy
3 Puszki
Tuńczyk w oleju
1 Sztuka
cebula biała
500 Gramów
Serek śmietankowy
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Łyżeczka
Papryka słodka mielona
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Tort chlebowy zaczynam od odkrojenia skórek z chleba tostowego. Każdą kromkę odkrajamy i układamy na tacy lub docelowym talerzu, jedna obok drugiej, aby stanowiły spód. (Skórki z chleba kroję w kosteczkę i piekę w piecu, doprawiam do smaku i wykorzystuję w kuchni jako grzanki do zup).
  2. Gdy już mamy podstawę tortu chlebowego, czyli spód z chleba tostowego, nakładamy pierwszą warstwę. Można zrobić swoje ulubione pasty - ja robię z tych podanych wyżej. Zaczynam od warstwy 3: siekam na drobno paprykę, dodaję ją do serka śmietankowego, doprawiam i smaruję nim dość grubo spód.
  3. Nakładam kolejną partię chleba tostowego i ponawiam nakładanie warstwy tym razem już o innym smaku. Na chleb ląduje warstwa 2: Odsączam tuńczyka, dodaję do twarogu, do tego wkrajam cebulkę i doprawiam do smaku.
  4. Ponownie warstwę zamyka ułożenie na niej chleba i nakładam kolejną warstwę. Tym razem jest to warstwa zrobiona z ugotowanych i rozgniecionych jajek z dodatkiem siekanego szczypiorku, majonezu i przypraw. Ponownie nakładam chleb tostowy i wykańczam go, smarując tort chlebowy z góry i po bokach kremem wykonanym z jogurtu naturalnego, majonezu i przypraw. Obsypuję szczypiorkiem i mieloną słodką papryką do dekoracji. Schładzam. Najlepiej, aby tort postał kilka godzin w lodówce, nabiera wtedy smaku i wyrazistości.

Podobne przepisy

Schab po warszawsku

Średni Do 3 godz
Schab po warszawsku

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Łatwy Do 40 min
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Burgery drobiowe fit z botwinką

Łatwy Do 40 min
Burgery drobiowe fit z botwinką

Roladki z chorizo i papryką

Średni Do 1,5 godz
Roladki z chorizo i papryką

Bataty z masłem orzechowym

Łatwy Do 1 godz
Bataty z masłem orzechowym

Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

Łatwy Do 3 godz
Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

Gulasz z czerwoną papryką

Łatwy Do 40 min
Gulasz z czerwoną papryką

Karkówka w sosie myśliwskim

Łatwy Do 1 godz
Karkówka w sosie myśliwskim

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!