Tort chlebowy trójwarstwowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
DominikaDominikaZdziech
![Tort chlebowy trójwarstwowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974244068.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
1 opak. sos jasny uniwersalny łowicz
2 pęcz. chleb tostowy
400 jogurt naturalny
100 majonez
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
3 kostka twaróg chudy
3 puszka tuńczyk w oleju
1 szt. cebula biała
500 g serek śmietankowy
1 szt. papryka czerwona
1 łyżecz. papryka słodka mielona
Przygotowanie
Tort chlebowy zaczynam od odkrojenia skórek z chleba tostowego. Każdą kromkę odkrajamy i układamy na tacy lub docelowym talerzu, jedna obok drugiej, aby stanowiły spód. (Skórki z chleba kroję w kosteczkę i piekę w piecu, doprawiam do smaku i wykorzystuję w kuchni jako grzanki do zup).
Gdy już mamy podstawę tortu chlebowego, czyli spód z chleba tostowego, nakładamy pierwszą warstwę. Można zrobić swoje ulubione pasty - ja robię z tych podanych wyżej. Zaczynam od warstwy 3: siekam na drobno paprykę, dodaję ją do serka śmietankowego, doprawiam i smaruję nim dość grubo spód.
Nakładam kolejną partię chleba tostowego i ponawiam nakładanie warstwy tym razem już o innym smaku. Na chleb ląduje warstwa 2: Odsączam tuńczyka, dodaję do twarogu, do tego wkrajam cebulkę i doprawiam do smaku.
Ponownie warstwę zamyka ułożenie na niej chleba i nakładam kolejną warstwę. Tym razem jest to warstwa zrobiona z ugotowanych i rozgniecionych jajek z dodatkiem siekanego szczypiorku, majonezu i przypraw. Ponownie nakładam chleb tostowy i wykańczam go, smarując tort chlebowy z góry i po bokach kremem wykonanym z jogurtu naturalnego, majonezu i przypraw. Obsypuję szczypiorkiem i mieloną słodką papryką do dekoracji. Schładzam. Najlepiej, aby tort postał kilka godzin w lodówce, nabiera wtedy smaku i wyrazistości.