Tort chlebowy trójwarstwowy

DominikaDominikaZdziech
Tort chlebowy trójwarstwowy

1

0 / 0

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

1 opak. sos jasny uniwersalny łowicz

2 pęcz. chleb tostowy

400 jogurt naturalny

100 majonez

1 pęcz. szczypiorek

1 szcz. sól, pieprz

3 kost. twaróg chudy

3 pusz. tuńczyk w oleju

1 szt. cebula biała

500 g serek śmietankowy

1 szt. papryka czerwona

1 łyżeczka papryka słodka mielona

Przygotowanie


1

Tort chlebowy zaczynam od odkrojenia skórek z chleba tostowego. Każdą kromkę odkrajamy i układamy na tacy lub docelowym talerzu, jedna obok drugiej, aby stanowiły spód. (Skórki z chleba kroję w kosteczkę i piekę w piecu, doprawiam do smaku i wykorzystuję w kuchni jako grzanki do zup).

2

Gdy już mamy podstawę tortu chlebowego, czyli spód z chleba tostowego, nakładamy pierwszą warstwę. Można zrobić swoje ulubione pasty - ja robię z tych podanych wyżej. Zaczynam od warstwy 3: siekam na drobno paprykę, dodaję ją do serka śmietankowego, doprawiam i smaruję nim dość grubo spód.

3

Nakładam kolejną partię chleba tostowego i ponawiam nakładanie warstwy tym razem już o innym smaku. Na chleb ląduje warstwa 2: Odsączam tuńczyka, dodaję do twarogu, do tego wkrajam cebulkę i doprawiam do smaku.

4

Ponownie warstwę zamyka ułożenie na niej chleba i nakładam kolejną warstwę. Tym razem jest to warstwa zrobiona z ugotowanych i rozgniecionych jajek z dodatkiem siekanego szczypiorku, majonezu i przypraw. Ponownie nakładam chleb tostowy i wykańczam go, smarując tort chlebowy z góry i po bokach kremem wykonanym z jogurtu naturalnego, majonezu i przypraw. Obsypuję szczypiorkiem i mieloną słodką papryką do dekoracji. Schładzam. Najlepiej, aby tort postał kilka godzin w lodówce, nabiera wtedy smaku i wyrazistości.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły