Tort chlebowy trójwarstwowy

Krakus
Tort chlebowy trójwarstwowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tort chlebowy warstwowy to efektowna i pyszna przekąska na zimno, idealna na imprezy, święta i spotkania rodzinne. Składa się z chleba tostowego przekładanego pastą tuńczykową, jajeczną i paprykową. Całość pokryta jest delikatnym kremem jogurtowo-majonezowym i posypana słodką papryką. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą. Prosty w przygotowaniu, a robi naprawdę duże wrażenie – zarówno wizualne, jak i smakowe.

21

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

14 szt. kromka chleba tostowego

200 g serek śmietankowy

150 g jogurt grecki

2 łyżka majonez

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. papryka słodka mielona

Warstwa tuńczykowa

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

0.50 szt. czerwona cebula

1 łyżka majonez

1 łyżka jogurt grecki

Warstwa jajeczna

4 szt. jajka ugotowane na twardo

1 łyżka majonez

1 łyżka jogurt naturalny

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżecz. chrzan krakus

Warstwa paprykowa

150 g serek śmietankowy

1 szt. papryka czerwona

Dekoracja

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka majonez

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. posiekany szczypiorek

Przygotowanie


Odkrawamy skórki z chleba tostowego.

Tuńczyka rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez i jogurt, mieszamy.

Jajka siekamy drobno, dodajemy majonez, jogurt, szczypiorek i przyprawy.

Serek mieszamy z drobno pokrojoną papryką.

Na talerzu układamy pierwszą warstwę chleba tostowego.

Smarujemy warstwą paprykową.

Układamy kolejną warstwę chleba, smarujemy pastą tuńczykową.

Układamy chleb, smarujemy warstwą jajeczną.

Układamy ostatnią warstwę chleba.

Jogurt mieszamy z majonezem, smarujemy cały tort z góry i po bokach.

Posypujemy słodką papryką.

Schładzamy w lodówce kilka godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

576

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły