Torcik Marchewkowy RAW

decomorreno
Torcik Marchewkowy RAW

0

4.8 / 4

Lubisz ciasto marchewkowe? Wypróbuj nasz absolutnie fenomenalny przepis na MARCHEWKOWE RAW, czyli deser w najzdrowszej z możliwych postaci i w 100% pełnowartościowe kalorie. Dzięki wysokiej zawartości surowej marchwi - torcik zyskuje naturalną słodycz oraz miękką, wilgotną strukturę. Z kolei dodatek kakao DecoMorreno i cynamonu nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dopełniona została delikatnym kremem z nerkowców, powstałym na bazie mleczka kokosowego. Bez zbędnego dodatku cukru, nabiału czy też mąki. Zaserwuj swoim bliskim superfood w tej niezwykle apetycznej postaci i obserwuj jak szybko znika ze świątecznego stołu!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szkl. orzechy nerkowca

3 łyżka sok z cytryny

3 łyżka syrop z agawy

5 łyżka mleko kokosowe

65 g olej kokosowy

1 szcz. sól

100 g daktyle świeże

10 g kakao decomorreno

0.50 łyżeczka cynamon

80 g olej kokosowy

1 szcz. sól

280 g marchew

115 g orzechy laskowe

50 g rodzynki

Przygotowanie


1

Przygotuj krem. Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw do lodówki. Następnego dnia odlej wodę i wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, syrop z agawy oraz rozpuszczony olej kokosowy i szczyptę soli. Blenduj na gładki krem dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelej do innego naczynia.

2

Przygotuj ciasto. Wyjmij pestki z daktyli, jeśli nie masz świeżych daktyli użyj suszonych, wystarczy minimum godzinę wcześniej zalać je wodą. W blenderze zmiksuj na drobno orzechy laskowe i odsyp je do miseczki.

3

Zblenduj daktyle z kakao DecoMorreno, wlej rozpuszczony olej kokosowy i dodaj cynamon. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, jeśli marchew jest bardzo soczysta odsącz nadmiar płynu.

4

Do masy daktylowej dodaj orzechy laskowe i startą marchewkę, wymieszaj i dodaj rodzynki. W razie potrzeby dodaj do smaku syrop z agawy lub miód.

5

Połowę masy włóż do formy (tortownica 18cm), wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Przelej do formy połowę kremu z nerkowców. Włóż do zamrażarki, aby masa stężała. Następnie powtórz warstwę ciasta i kremu. Schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły