Torcik Marchewkowy RAW
decomorreno
Lubisz ciasto marchewkowe? Wypróbuj nasz absolutnie fenomenalny przepis na MARCHEWKOWE RAW, czyli deser w najzdrowszej z możliwych postaci i w 100% pełnowartościowe kalorie. Dzięki wysokiej zawartości surowej marchwi - torcik zyskuje naturalną słodycz oraz miękką, wilgotną strukturę. Z kolei dodatek kakao DecoMorreno i cynamonu nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dopełniona została delikatnym kremem z nerkowców, powstałym na bazie mleczka kokosowego. Bez zbędnego dodatku cukru, nabiału czy też mąki. Zaserwuj swoim bliskim superfood w tej niezwykle apetycznej postaci i obserwuj jak szybko znika ze świątecznego stołu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Lubisz ciasto marchewkowe? Wypróbuj nasz absolutnie fenomenalny przepis na MARCHEWKOWE RAW, czyli deser w najzdrowszej z możliwych postaci i w 100% pełnowartościowe kalorie. Dzięki wysokiej zawartości surowej marchwi - torcik zyskuje naturalną słodycz oraz miękką, wilgotną strukturę. Z kolei dodatek kakao DecoMorreno i cynamonu nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dopełniona została delikatnym kremem z nerkowców, powstałym na bazie mleczka kokosowego. Bez zbędnego dodatku cukru, nabiału czy też mąki. Zaserwuj swoim bliskim superfood w tej niezwykle apetycznej postaci i obserwuj jak szybko znika ze świątecznego stołu!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. orzechy nerkowca
3 łyżka sok z cytryny
3 łyżka syrop z agawy
5 łyżka mleko kokosowe
65 g olej kokosowy
1 szczyp. sól
100 g daktyle świeże
10 g kakao decomorreno
0.50 łyżecz. cynamon
80 g olej kokosowy
1 szczyp. sól
280 g marchew
115 g orzechy laskowe
50 g rodzynki
Przygotowanie
Przygotuj krem. Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw do lodówki. Następnego dnia odlej wodę i wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, syrop z agawy oraz rozpuszczony olej kokosowy i szczyptę soli. Blenduj na gładki krem dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelej do innego naczynia.
Przygotuj ciasto. Wyjmij pestki z daktyli, jeśli nie masz świeżych daktyli użyj suszonych, wystarczy minimum godzinę wcześniej zalać je wodą. W blenderze zmiksuj na drobno orzechy laskowe i odsyp je do miseczki.
Zblenduj daktyle z kakao DecoMorreno, wlej rozpuszczony olej kokosowy i dodaj cynamon. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, jeśli marchew jest bardzo soczysta odsącz nadmiar płynu.
Do masy daktylowej dodaj orzechy laskowe i startą marchewkę, wymieszaj i dodaj rodzynki. W razie potrzeby dodaj do smaku syrop z agawy lub miód.
Połowę masy włóż do formy (tortownica 18cm), wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Przelej do formy połowę kremu z nerkowców. Włóż do zamrażarki, aby masa stężała. Następnie powtórz warstwę ciasta i kremu. Schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne