Tiramisu z rabarbarem

Kakao DecoMorreno

Tiramisu z rabarbarem to wyjątkowa wersja popularnego włoskiego deseru, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Kwaśno-słodki rabarbar doskonale przełamuje kremową masę z mascarpone, co z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich słodkości. To idealny deser na wiosnę i lato – elegancki, świeży i gotowy do podania w wygodnych porcjach. Sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tiramisu z rabarbarem to wyjątkowa wersja popularnego włoskiego deseru, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Kwaśno-słodki rabarbar doskonale przełamuje kremową masę z mascarpone, co z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich słodkości. To idealny deser na wiosnę i lato – elegancki, świeży i gotowy do podania w wygodnych porcjach. Sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jaja
80 g cukier
250 g serek mascarpone
300 g rabarbar
40 g cukier do rabarbaru
30 ml woda
100 g ciastka biscoff
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Obierz rabarbar i pokrój go na małe kawałki.
Wrzuć rabarbar do garnka z 2–3 łyżkami cukru i odrobiną wody.
Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i stanie się lekko kremowy. Odstaw do ostudzenia.
Do metalowej miski wbij żółtka i dodaj 80 g cukru.
Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą (tak, by dno miski nie dotykało wody).
Ubijaj ręcznie lub mikserem na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna, puszysta i ciepła w dotyku (około 8–10 minut). Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy z żółtek dodaj mascarpone i mieszaj, aż krem będzie gładki.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj szpatułką krem z mascarpone z ubitymi białkami.
Na dno szklanki wsyp pokruszone ciasteczka.
Nałóż warstwę rabarbaru, a następnie kremu. Powtarzaj warstwy aż do wyczerpania składników.
Wstaw deser do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodził.
Przed podaniem posyp wierzch kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.