Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem kiszonym

Krakus
Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem kiszonym

0

4 / 1

Tatar wołowy to jedno z najbardziej kultowych dań, cenione za wyjątkową jakość i głęboki smak. Delikatnie mielona wołowina, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną musztardy, idealnie komponuje się z drobno posiekaną cebulką i wyrazistym ogórkiem kiszonym. To połączenie gwarantuje niepowtarzalny balans smaków – od lekkiej ostrości po przyjemną kwasowość. Najlepiej smakuje podawany z żółtkiem jajka oraz świeżym pieczywem. Idealny wybór na elegancką przystawkę lub kolację dla miłośników klasycznej kuchni!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g polędwica wołowa

1 szt. cebula

2 szt. ogórki kiszone krakus

2 szt. żółtka

1 łyżecz. musztarda dijon

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Wołowinę bardzo drobno siekaj ostrym nożem lub zmiel w maszynce o grubych oczkach (aby tatar był jeszcze smaczniejszy, wołowinę warto schłodzić przed siekaniem). Przełóż do miski.

2

Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.

3

Do mięsa dodaj musztardę i oliwę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

4

Uformuj z mięsa dwa niewielkie krążki lub kopczyki. Na środku każdego z nich zrób małe wgłębienie i delikatnie umieść w nim żółtko jajka.

5

Tatar podawaj z posiekaną cebulką i ogórkiem kiszonym na boku lub bezpośrednio na mięsie. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem i masłem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

937

kcal

Białka

69

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

69

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły