Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem kiszonym

Krakus

Tatar wołowy to jedno z najbardziej kultowych dań, cenione za wyjątkową jakość i głęboki smak. Delikatnie mielona wołowina, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną musztardy, idealnie komponuje się z drobno posiekaną cebulką i wyrazistym ogórkiem kiszonym. To połączenie gwarantuje niepowtarzalny balans smaków – od lekkiej ostrości po przyjemną kwasowość. Najlepiej smakuje podawany z żółtkiem jajka oraz świeżym pieczywem. Idealny wybór na elegancką przystawkę lub kolację dla miłośników klasycznej kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Tatar wołowy to jedno z najbardziej kultowych dań, cenione za wyjątkową jakość i głęboki smak. Delikatnie mielona wołowina, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną musztardy, idealnie komponuje się z drobno posiekaną cebulką i wyrazistym ogórkiem kiszonym. To połączenie gwarantuje niepowtarzalny balans smaków – od lekkiej ostrości po przyjemną kwasowość. Najlepiej smakuje podawany z żółtkiem jajka oraz świeżym pieczywem. Idealny wybór na elegancką przystawkę lub kolację dla miłośników klasycznej kuchni!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g polędwica wołowa
1 szt. cebula
2 szt. ogórki kiszone krakus
2 szt. żółtka
1 łyżecz. musztarda dijon
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Wołowinę bardzo drobno siekaj ostrym nożem lub zmiel w maszynce o grubych oczkach (aby tatar był jeszcze smaczniejszy, wołowinę warto schłodzić przed siekaniem). Przełóż do miski.
Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.
Do mięsa dodaj musztardę i oliwę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Uformuj z mięsa dwa niewielkie krążki lub kopczyki. Na środku każdego z nich zrób małe wgłębienie i delikatnie umieść w nim żółtko jajka.
Tatar podawaj z posiekaną cebulką i ogórkiem kiszonym na boku lub bezpośrednio na mięsie. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem i masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.