Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
lubella
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i nowalijkami to świetny pomysł na wiosenną przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: mąki puszystej, masła, jajka, soli, ricotty, śmietany 36%, chrzanu, soku z cytryny, rzodkiewki, koperku, rzeżuchy oraz wędzonego łososia w plastrach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.1 / 29
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i nowalijkami to świetny pomysł na wiosenną przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: mąki puszystej, masła, jajka, soli, ricotty, śmietany 36%, chrzanu, soku z cytryny, rzodkiewki, koperku, rzeżuchy oraz wędzonego łososia w plastrach.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mąka lubella puszysta luksusowa
200 g masło
1 szt. jajko
15 g sól
200 g ricotta
100 śmietana 36%
2 łyżka chrzan krakus
0.50 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. rzodkiewka
1 łyżecz. koperek
200 g łosoś wędzony w plastrach
1 pęcz. rzeżucha
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Mąkę utrzyj z masłem i solą.
Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto na tartaletki.
Piecz w temperaturze 160 stopni na złotobrązowy kolor.
Ubij śmietanę.
Do śmietany dodaj sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta. Zamiast serka ricotta możesz użyć serka kremowego.
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu.
Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.