Tarta z rabarbarem i truskawkami
EkspertOdKuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami to pyszny i orzeźwiający wypiek, który jest idealne na letnie dni. Przepis jest łatwy w wykonaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości kuchni. Tarta z rabarbarem i truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zaskoczenie swoich bliskich smacznym i oryginalnym deserem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z rabarbarem i truskawkami to pyszny i orzeźwiający wypiek, który jest idealne na letnie dni. Przepis jest łatwy w wykonaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości kuchni. Tarta z rabarbarem i truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zaskoczenie swoich bliskich smacznym i oryginalnym deserem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g rabarbar
300 g truskawki
100 g cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 szt. sok z cytryny
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
50 g cukier puder
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Rozdrobnij masło w mące, aż powstanie kruszonka.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Całość zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Rabarbar umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój go na małe kawałki. Truskawki umyj i przekrój na połówki.
Wymieszaj rabarbar i truskawki wraz z cukrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i ułóż na blasze do pieczenia. Wyrównaj brzegi ciasta i nakłuj je widelcem.
Na przygotowane ciasto wylej masę z rabarbaru i truskawek.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, do momentu gdy ciasto zrobi się złote i nadzienie nabierze konsystencji.
Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.