Tarta z rabarbarem i truskawkami

EkspertOdKuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami

0

0 / 0

Tarta z rabarbarem i truskawkami to pyszny i orzeźwiający wypiek, który jest idealne na letnie dni. Przepis jest łatwy w wykonaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości kuchni. Tarta z rabarbarem i truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zaskoczenie swoich bliskich smacznym i oryginalnym deserem.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g rabarbar

300 g truskawki

100 g cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 szt. sok z cytryny

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

50 g cukier puder

1 szt. jajko

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

2

Masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Rozdrobnij masło w mące, aż powstanie kruszonka.

3

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Całość zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

4

Rabarbar umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój go na małe kawałki. Truskawki umyj i przekrój na połówki.

5

Wymieszaj rabarbar i truskawki wraz z cukrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem z cytryny.

6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

7

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i ułóż na blasze do pieczenia. Wyrównaj brzegi ciasta i nakłuj je widelcem.

8

Na przygotowane ciasto wylej masę z rabarbaru i truskawek.

9

Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, do momentu gdy ciasto zrobi się złote i nadzienie nabierze konsystencji.

10

Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły