Tarta pomarańczowa

decomorreno
Tarta pomarańczowa

1

3.9 / 8

Tarta, czyli klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie proponujemy deserową wersje tego popularnego wypieku. Wypróbuj wyborną tartę na słodko z dodatkiem pomarańczy i kakao!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

310 g mąka pszenna

25 g kakao decomorreno

150 g masło

80 g cukier puder

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

250 g cukier

150 sok z pomarańczy

1 łyżka skórka z pomarańczy

15 g skrobia ziemniaczana

1 szcz. sól

1 szt. jaja kurze całe

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

260g mąki, kakao, cukier puder, szczyptę soli oraz bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło połącz za pomocą noża na kruszonkę.

2

Wbij jajko, następnie szybko zarób ręcznie. Możesz ciasto zarobić również w malakserze.

3

Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut aby się schłodziło.

4

Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

5

Przygotuj nadzienie: 3 jajka, 2 żółtka, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier wymieszaj w małej misce.

6

Przesiej pozostałą mąkę (50g) i skrobię, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki.

7

Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką.

8

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Z pozostałych resztek ciasta możesz wykroić małe ciasteczka, które ułożysz na wierzchu (opcjonalnie).

9

Nakłuj spód widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Następnie obciąż papier ryżem, dzięki temu ciasto będzie miało ładny kształt (możesz użyć również grochu, fasoli lub ceramicznych kulek).

10

Zapiecz w piekarniku w temperaturze 190st. przez około 20-30 minut.

11

Wlej nadzienie pomarańczowe na zapieczony spód.

12

Piecz ponownie w temperaturze 160st. przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły