Tarta pomarańczowa
decomorreno

Tarta, czyli klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie proponujemy deserową wersje tego popularnego wypieku. Wypróbuj wyborną tartę na słodko z dodatkiem pomarańczy i kakao!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 3.9 / 8
Oceń!
Tarta, czyli klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie proponujemy deserową wersje tego popularnego wypieku. Wypróbuj wyborną tartę na słodko z dodatkiem pomarańczy i kakao!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
310 g mąka pszenna
25 g kakao decomorreno
150 g masło
80 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
250 g cukier
150 sok z pomarańczy
1 łyżka skórka z pomarańczy
15 g skrobia ziemniaczana
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Kroki
260g mąki, kakao, cukier puder, szczyptę soli oraz bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło połącz za pomocą noża na kruszonkę.

Wbij jajko, następnie szybko zarób ręcznie. Możesz ciasto zarobić również w malakserze.

Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut aby się schłodziło.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Przygotuj nadzienie: 3 jajka, 2 żółtka, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier wymieszaj w małej misce.

Przesiej pozostałą mąkę (50g) i skrobię, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki.

Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Z pozostałych resztek ciasta możesz wykroić małe ciasteczka, które ułożysz na wierzchu (opcjonalnie).

Nakłuj spód widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Następnie obciąż papier ryżem, dzięki temu ciasto będzie miało ładny kształt (możesz użyć również grochu, fasoli lub ceramicznych kulek).
Zapiecz w piekarniku w temperaturze 190st. przez około 20-30 minut.

Wlej nadzienie pomarańczowe na zapieczony spód.

Piecz ponownie w temperaturze 160st. przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.