Tarta pomarańczowa
decomorreno
Tarta, czyli klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie proponujemy deserową wersje tego popularnego wypieku. Wypróbuj wyborną tartę na słodko z dodatkiem pomarańczy i kakao!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.9 / 8
Tarta, czyli klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie proponujemy deserową wersje tego popularnego wypieku. Wypróbuj wyborną tartę na słodko z dodatkiem pomarańczy i kakao!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
310 g mąka pszenna
25 g kakao decomorreno
150 g masło
80 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
250 g cukier
150 sok z pomarańczy
1 łyżka skórka z pomarańczy
15 g skrobia ziemniaczana
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
Przygotowanie
260g mąki, kakao, cukier puder, szczyptę soli oraz bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło połącz za pomocą noża na kruszonkę.
Wbij jajko, następnie szybko zarób ręcznie. Możesz ciasto zarobić również w malakserze.
Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut aby się schłodziło.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Przygotuj nadzienie: 3 jajka, 2 żółtka, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier wymieszaj w małej misce.
Przesiej pozostałą mąkę (50g) i skrobię, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki.
Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Z pozostałych resztek ciasta możesz wykroić małe ciasteczka, które ułożysz na wierzchu (opcjonalnie).
Nakłuj spód widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Następnie obciąż papier ryżem, dzięki temu ciasto będzie miało ładny kształt (możesz użyć również grochu, fasoli lub ceramicznych kulek).
Zapiecz w piekarniku w temperaturze 190st. przez około 20-30 minut.
Wlej nadzienie pomarańczowe na zapieczony spód.
Piecz ponownie w temperaturze 160st. przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.