Tarta cytrynowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta cytrynowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10189-1702058186496.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta mocno cytrynowa dla fanów orzeźwiającego smaku. Połączenie kruchego spodu z delikatnym, kremowym, cytrynowym wypełnieniem zasmakuje każdemu.
1
0 / 0
Tarta mocno cytrynowa dla fanów orzeźwiającego smaku. Połączenie kruchego spodu z delikatnym, kremowym, cytrynowym wypełnieniem zasmakuje każdemu.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
142 śmietana
1 szczyp. sól
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
75 g masło
50 g cukier puder
160 g cukier
6 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jajko
4 szt. cytryna
Przygotowanie
Mąkę, sól i masło umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować je trybem pulsującym do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Połączyć z żółtkami. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść kule. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Ciasto uformować w formie do tarty i schłodzić przez kolejne 30 min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasolę. Podpiec ciasto przez 10 min, usunąć fasolę oraz papier i piec kolejne 8-10 min. Wyjąć.
Zredukować temperaturę w piekarniku do 170 C.
Jajo, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Delikatnie wmieszać sok oraz skórkę cytrynową. Odstawić na 5 min. Połączyć ze śmietaną.
3/4 masy wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na 20-30 min. Następnie wlać pozostałą część i piec do ścięcia w temp. 190 C.