Tarta cytrynowa

m7
Tarta cytrynowa

1

0 / 0

Tarta mocno cytrynowa dla fanów orzeźwiającego smaku. Połączenie kruchego spodu z delikatnym, kremowym, cytrynowym wypełnieniem zasmakuje każdemu.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

142 śmietana

1 szcz. sól

150 g lubella mąka puszysta uniwersalna

75 g masło

50 g cukier puder

160 g cukier

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jajko

4 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Mąkę, sól i masło umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować je trybem pulsującym do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Połączyć z żółtkami. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść kule. Schłodzić w lodówce przez 30 min.

2

Ciasto uformować w formie do tarty i schłodzić przez kolejne 30 min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasolę. Podpiec ciasto przez 10 min, usunąć fasolę oraz papier i piec kolejne 8-10 min. Wyjąć.

3

Zredukować temperaturę w piekarniku do 170 C.

4

Jajo, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Delikatnie wmieszać sok oraz skórkę cytrynową. Odstawić na 5 min. Połączyć ze śmietaną.

5

3/4 masy wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na 20-30 min. Następnie wlać pozostałą część i piec do ścięcia w temp. 190 C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły