Tarta cytrynowa
m7
Tarta mocno cytrynowa dla fanów orzeźwiającego smaku. Połączenie kruchego spodu z delikatnym, kremowym, cytrynowym wypełnieniem zasmakuje każdemu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
467
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta mocno cytrynowa dla fanów orzeźwiającego smaku. Połączenie kruchego spodu z delikatnym, kremowym, cytrynowym wypełnieniem zasmakuje każdemu.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
142 śmietana
1 szczyp. sól
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
75 g masło
50 g cukier puder
160 g cukier
6 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jajko
4 szt. cytryna
Przygotowanie
Mąkę, sól i masło umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować je trybem pulsującym do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Połączyć z żółtkami. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść kule. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Ciasto uformować w formie do tarty i schłodzić przez kolejne 30 min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasolę. Podpiec ciasto przez 10 min, usunąć fasolę oraz papier i piec kolejne 8-10 min. Wyjąć.
Zredukować temperaturę w piekarniku do 170 C.
Jajo, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Delikatnie wmieszać sok oraz skórkę cytrynową. Odstawić na 5 min. Połączyć ze śmietaną.
3/4 masy wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na 20-30 min. Następnie wlać pozostałą część i piec do ścięcia w temp. 190 C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
467
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.