1

Składniki

142 Mililitry
śmietana
1 Szczypta
sól
150 Gramów
mąka
75 Gramów
masło
50 Gramów
cukier puder
160 Gramów
cukier
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
jajko
4 Sztuki
cytryna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę, sól i masło umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować je trybem pulsującym do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Połączyć z żółtkami. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść kule. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
  2. Ciasto uformować w formie do tarty i schłodzić przez kolejne 30 min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasole. Podpiec ciasto przez 10 min, usunąć fasolę oraz papier i piec kolejne 8-10 min. Wyjąć.
  3. Zredukować temperaturę w piekarniku do 170C.
  4. Jajo, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Delikatnie wmieszać sok oraz skórkę cytrynową. Odstawić na 5 min. Połączyć ze śmietaną.
  5. 3/4 masy wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na 20-30 min. Następnie wlać pozostałą część i piec do ścięcia w temp. 190 st. C.

Opis

Tarta mocno cytrynowa.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!